Nyheter Industri
Susanne Nævermo-Sand er ansvarlig for bærekraft- og strategi i Celsa Nordic. Foto: Privat

#Sommerspalte:

— Vi skal produsere verdens mest klima-vennlige armeringsstål

Og da er stikkordene offentlige anskaffelser, sirkulær økonomi og grønt hydrogen.

Navn: Susanne Nævermo-Sand

Stilling: Head of Sustainability & Strategy Celsa Nordic

1. Hva har vært det viktigste for bransjen og din virksomhet det siste halvåret?

Her vil jeg trekke frem tre ting: Offentlige anskaffelser, sirkulær økonomi og grønt hydrogen.

Offentlige institusjoner gjør årlig innkjøp for 600 milliarder kroner. De har med andre ord betydelige muskler til å påvirke leverandører i en grønnere retning. Verktøyene har de allerede, men mange anbud avgjøres fortsatt med pris som avgjørende faktor, så verktøyene må tas i bruk!

For å gjøre industrien grønn er vi helt nødt til å utvikle sirkulære verdikjeder. Da er samarbeid nøkkelen til suksess, slik at mer stål produsert med rekordlave utslipp finner veien til det nordiske markedet.

Til slutt må jeg trekke frem tildelingen fra Enova nå i juni hvor vi i Celsa Armeringsstål fikk 121 millioner kroner for å etablere en verdikjede for grønt hydrogen til industriell bruk i Mo i Rana. Målet er å produsere verdens mest klimavennlige armeringsstål. Det er helt fantastisk, og jeg er så imponert over de ansatte i Celsa som har vilje til omstilling og er ambassadører for bærekraft og teknologiutvikling.

Enova gir 121,4 millioner til Celsa Armeringsstål

2. Og hva tror du blir det viktigste for dere det neste halvåret?

Nå begynner jo moroa; vi skal starte arbeidet med å bygge en ny valseverksovn på hydrogen og fortsette arbeidet mot målet om nullutslipp i 2040. Dette er ikke noe de fleste stålkvinner- eller menn vil få oppleve.

3. Tror du Norge kommer til å nå klimamålene i 2030?

Kanskje naivt ambisiøst, men ja!

Vi har ikke alle brikkene på plass for å gjennomføre en rask nok omstilling, og det er en del virkemidler som må på plass for å realisere gode prosjekter innenfor de grønne skiftet, som støtte til elektrolyse produksjon og CFD. Men i Norge har vi de siste årene sett store endringer og tiltak i riktig retning. Det er mange store selskaper med store prosjekter og ambisjoner, det er sterk politisk vilje, og gode virkemidler på strategisk viktige områder. Så ja, i sum så burde det være mulig.

4. Hva skal du gjøre i sommer?

Den skal jeg tilbringe hos mine foreldre i Sverige sammen med mine døtre og min mann, ta dagene som de kommer og lese mange bøker!

5. Har du noen favorittmat / drikke om sommeren?

Jeg er veldig glad i hvit pizza, en god salat og alkoholfri Corona.

TRYKK HER FOR Å SE FLERE INNLEGG I VÅR #Sommerspalte!

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

– Hydrogen kan bli Skandinavias nye olje

Maria Hagelberg, KLM-AIRFRANCE
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.