Nyheter Maritimt
Kristina Storegjerde Skogen fra Ocean Hyway Cluster. Foto: Privat.

#Sommerspalte:

— Vi følger nøye med på hvem som får Enova-støtte

Svaret vil ikke bare få betydning for hvor hydrogenhubbene kommer, det vil også påvirke maritim transport og lokal industri, sier Kristina Storegjerde Skogen.

Navn: Kristina Storegjerde Skogen
Stilling: Prosjektutvikler Ocean Hyway Cluster/Hub for Ocean

1. Hva har vært det viktigste for bransjen og din virksomhet det siste halvåret?

Jeg jobber i Ocean Hyway Cluster, som er en klynge hvor våre 70 medlemmer arbeider med å utvikle en verdikjede for hydrogen i maritim sektor. Dette er en bransje hvor det har skjedd veldig mye den siste tiden, og alt skjer veldig fort.

Det er derfor flere viktige hendelser dette halvåret, men en av det mer sentrale jeg vil nevne er ENOVAs investeringsstøtte til prosjekter som skal produsere hydrogen fra fornybar kraft til maritim sektor. I fjor var det 15 forprosjekter som fikk støtte fra ENOVA til å utrede mulighetene for produksjon, hvor 7 av disse er medlemmer av klyngen. I april 2022 var det mulighet for å søke om støtte fra ENOVA til hovedprosjektet, hvor det var stor interesse blant våre medlemmer.

Her er Enova-vinnerne som deler 1,12 milliarder

Et annet viktig høydepunkt jeg vil nevne, er nyheten om at Torghatten Nord har signert kontrakt med Statens veivesen, hvor de skal ha to hydrogenferger som går på Vestfjorden. Torghatten Nord valgte The Norwegian Ship Design Company, som er medlem av klyngen, til å designe disse fergene. Et slikt prosjekt er svært viktig for hele bransjen, siden man ved demonstrering av teknologi vil bane vei for oppstart av både hydrogenproduksjon og flere hydrogenfartøy.

FÅ OGSÅ MED DEG SOMMERSPALTEN MED THE NORWEGIAN SHIP DESIGN COMPANY HER!

2. Og hva tror du blir det viktigste for dere det neste halvåret?

Gjennom det neste halvåret vil det være veldig spennende å se hvilke prosjekter som får støtte fra ENOVA til hovedprosjekt. Dette vil være førende for hvor de første hydrogenhubbene langs norskekysten vil være, og trolig også bidra til ringvirkninger for maritim transport og industri i områdene rundt.

Ocean Hyway Cluster har gjennom prosjektet HyInfra blant annet kartlagt fremtidig etterspørsel av maritimt hydrogen, potensielle hydrogenhubber samt utviklet ulike kart for hydrogeninfrastruktur i Norge. Vi ser at det er viktig å ha verdikjedefokus hvor man arbeider med produksjon, infrastruktur og marked parallelt.

Videre i HyInfra 3.0 og i andre prosjekter, vil vi fortsette å ha dette verdikjedefokuset, og det er derfor ekstra spennende å se hvor de første hubbene vil bli lokalisert.

To nye norske hydrogenkart er klare for markedet!

3. Tror du Norge kommer til å nå klimamålene i 2030?

Jeg har jo lyst å være optimist og si ja, men det er veldig vanskelig å vite på dette tidspunktet. Fortsetter det i dagens tempo, så tror jeg nok ikke det er mulig. Dersom staten viser satsingsvilje og legger føringer gjennom ulike krav, så kan det hende vi ser at Norge når klimamålene i 2030.

4. Hva skal du gjøre i sommer?

I juli satser jeg på at det blir finvær på Vestlandet, slik jeg får mulighet å tilbringe litt tid ute. I august reiser jeg til Spania et par uker, slik jeg har garantert finvær et par uker. Det er nesten for risikabelt å kun satse på å tilbringe hele sommeren på Vestlandet.

5. Har du noen favorittmat / drikke om sommeren?

Jeg er veldig glad i grillmat på sommerstid, og med en gang vi fyrer opp grillen kommer sommerstemningen krypende for min del. Når det gjelder god sommerdrikke, havner nok valget på Aperol.

TRYKK HER FOR Å SE FLERE INNLEGG I VÅR #Sommerspalte!

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.