Nyheter Industri
Gunnhild Hystad fra Greenstat er klar for norgesferie!

#Sommerspalte:

— Alle bør få med seg konferansen i august

I tillegg til å følge opp og realisere våre prosjekter denne høsten er International Climate Summit noe av det jeg gleder meg aller mest til, sier Gunnhild Hystad fra Greenstat.

Navn: Gunnhild Hystad

Stilling:  Project Manager, Hydrogen i Greenstat.

Gunnhild er utdannet elkraftingeniør fra Høgskulen i Bergen, og har bodd i Bergen i 12 år (emigrert østlending). Hun startet arbeidskarrieren i oljeservicebransjen og har tidligere jobbet med maritime batterier. Hun startet som prosjektleder i Greenstat i  desember 2021, hvor hun jobber med ulike prosjekter for grønn hydrogenproduksjon.

1. Hva har vært det viktigste for bransjen og din virksomhet det siste halvåret?

Noe av det viktigste for meg og Greenstat det siste halvåret har vært å arbeide med Enova sin utlysning «Hydrogen til maritim transport». Vi arbeidet med flere solide og gode prosjekter som søkte om investeringsstøtte for produksjon av grønt hydrogen, og vi er med i hele 3 av de 5 prosjektene som fikk tildelt midler. Det var derfor stor glede og entusiasme ved alle våre kontorer da dette ble annonsert torsdag 23. juni!

Her er Enova-vinnerne som deler 1,12 milliarder

Det som er så viktig med dette Enovaprogrammet er at det stimulerer utvikling og aktivitet over hele verdikjeden for hydrogen – ikke kun for produksjon. Det er utrolig viktig at myndigheter, næringsliv og virkemiddelapparatet samarbeider på denne måten. Det har man erfart har vært viktig for blant annet batteriindustrien, og det er like viktig for at vi skal lykkes med andre energibærere som hydrogen.

I tillegg har jeg vært involvert i arbeid med «grønn hub» og deltatt på Grøn Region Vestland sin samling for industriklynger på Vestlandet. Grøn Region Vestland er et samarbeidsprosjekt mellom Vestland Fylkeskommune og Innovasjon Norge på vegne av Næringsforum Vestland. Målet er å samle industriaktører og bedrifter som kan dra nytte av sine produkter og aktiviteter på tvers, på fint kalt «symbiose».

Dette skal bidra til og stimulere arbeid med grønn omstilling lokalt på Vestlandet. Det har vært utrolig spennende og lærerikt, og jeg har fått kunnskap om og kjennskap til mange gode prosjekter. Et lite eksempel på hvordan man kan jobbe med dette er å produsere grønt hydrogen som forsyner lokale maritime fartøy samtidig som man forsyner biproduktet oksygen til fiskeoppdrett og varme til lokalt fjernvarmenett. Fiskeoppdrett kan i sin tur utnytte sitt bioavfall til f.eks veksttilskudd til andre næringer.

Greenstat og Everfuel vil etablere Hydrogen-hub i Kristiansand

2. Og hva tror du blir det viktigste for dere det neste halvåret?

Det vil bli veldig viktig å fortsette å jobbe frem og realisere de gode prosjektene som fikk tildelt midler fra Enova. I tillegg må vi jobbe for å få frem flere slike prosjekter flere steder i Norge og i utlandet. Det vil bli krevende, utfordrende og ikke minst morsomt.

30-31.august skal det arrangeres International Climate Summit her i Bergen, en konferanse som arrangeres og ledes av blant andre Greenstat. Det blir mange gode foredragsholdere og aktuelle temaer. Dette gleder jeg meg veldig til å få med meg, og jeg håper at mange vil delta på dette. Dette kan man bare ikke gå glipp av!

3. Tror du Norge kommer til å nå klimamålene i 2030?

Klimamålene for 2030 er et interessant tema som kan diskuteres bredt – svaret på om vi faktisk kan klare å nå målene eller ikke endrer gjerne nyanse og konklusjon etter hvem man spør og hvordan man ser på det. Det krever mye av myndigheter og næringsliv for å få dette til, og man må få på plass treffsikre og rette insentiver.

På spørsmål om jeg tror Norge kommer til å klare det, så sier jeg: Ja, jeg har tro på det. Det er noe jeg velger å gjøre fordi det gir en personlig motivasjon og drive til å fortsette å jobbe intensivt med teknologier som bidrar til å oppnå delmål frem mot dette målet.

4. Hva skal du gjøre i sommer?

Jeg er Norgesferieentusiast, så i sommer pakker jeg og mannen min bilen, tar med bikkja og drar til Østlandet for å besøke venner og familie. Vi skal også innom Norges perle Varaldsøy i Hardanger og nyte late sommerdager og fjellturer. Det betyr å gjøre som Pelle og Kari i Prøysens sang og fylle opp blåbærspannet til randen, padle i kano med hunden balanserende i midten, utforske nye stier og fjelltopper, og ligge langflate i sola.

Gunnhild Hystad med turkameraten.

 

5. Har du noen favorittmat / drikke om sommeren?

Vannmelon er min soleklare favoritt om sommeren. Jeg er veldig enkel i matveien og lett å engasjere der; en lompe med ost, skinke og litt grønt på er fantastisk turmat. Det beste jeg vet er å finne noe spiselig mens jeg går tur- enten det er blåbær, multer, sopp eller annen snacks som naturen byr på.

Ha en riktig god sommer 😊

TRYKK HER FOR Å SE FLERE INNLEGG I VÅR #Sommerspalte!

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

– Hydrogen kan bli Skandinavias nye olje

Maria Hagelberg, KLM-AIRFRANCE
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.