— Vi i Øygarden har alle forutsetninger for å lykkes med det grønne skiftet
Sjømat, offshore vind, mineraler, hydrogen, batteri og CO2-lagring. Det er stikkordene når GCE Ocean Technology skal hjelpe Øygarden kommune med det grønne skiftet.
Med et næringsliv som rigger seg til å leve av noe annet enn olje og gass, er Øygarden allerede godt i gang med å planlegge for den grønne omstillingen. Det inkluderer også en ny samarbeidsavtale med GCE Ocean Technology som skal hjelpe dem på veien.
— Skal Øygarden lykkes med omstillingen må næringslivet være strategiske og gripe mulighetene, samtidig som den daglige driften optimaliseres. Overgangen til et grønt næringsliv er ikke en bryter du kan skru av og på – det er en lang omstillingsprosess, men vi har alle forutsetninger for å lykkes, sier den nytilsatte kommunaldirektøren Johnny Breivik.
— Med GCE Ocean Technology på laget får vi tilgang til nettverk, kunnskap og erfaring innen næringsutvikling som er svært verdifullt for kommunen og næringslivet i Øygarden. Denne klyngen fyller en rolle som ingen enkelt bedrift kan håndtere alene, sier han.
https://hydrogen24.no/2022/03/24/storfint-besok-i-hovedstaden-vi-er-her-fordi-det-er-viktig/
Travle dager og tre store prosjekter
Allerede i fjor startet kommunen et toårig prosjekt som skal støtte den bærekraftige næringsomstillingen, og målet er å skape et lønnsomt næringsliv av grønn energi og sirkulære forretningsmodeller. Her bidrar GCE Ocean Technology med kompetanse, nettverk og kunnskap for å få fart på innovasjonen.
I følge Breivik er det tre store prosjekter som vil være av avgjørende betydning for at kommunen skal lykkes:
#1. Northern Lights CCS
Karbonfangst og lagringsprosjektet Northern Lights (i regi av Equinor, Shell og Total). Her skal man frakte fanget CO2 fra utvalgte industrianlegg, med skip til mottaksterminalen i Øygarden. Så skal gassen transporteres gjennom rørledninger og ned til et reservoar 2600 meter under havbunnen hvor den lagres permanent.
— Northern Lights er et prakteksempel på hvordan vi kan utnytte olje- og gassteknologi til å løse morgendagens utfordringer, sier Breivik. Dette er et internasjonalt fyrtårnsprosjekt som kan gi enorme ringvirkninger for samfunn og næringsliv. Det blir like spennende å se hvilke bivirkninger prosjektet vil ha, og om det er mulig å skape andre virksomheter rundt avfallsproduktet, CO2, som skal lagres, sier Breivik.
REPowerEU: — Dette er en kraftig vekker for norske myndigheter
Prosjekt #2 og 3
De to andre prosjektene som vil være avgjørende for å få fart på omstillingsprosessen er #2. ny trafikkforbindelse for Sotra, samt #3. å flytte containerhavnen fra Bergen sentrum til Ågotnes.
Skal legge 12-års plan
I slutten av mars skal kommunestyret vedta en ny samfunnsplan som skal kartlegge kursen for utviklingen av Øygarden de neste 12 årene.
Ikke uventet vil mye handle om tilpasninger og innovasjon mot «det blågrønne skiftet».
— Vi skal kartlegge kursen som vil bringe hele Øygarden-samfunnet styrket gjennom omstillingsprosessen. Kommunens posisjon som næringsvennlig og omstillingsdyktig, samt tilrettelegger for samarbeid er ett av mange viktige punkter. Vi vil bruke erfaringene fra olje- og gassindustrien til å skape nye forretningsmuligheter som dette samfunnet kan forfølge i fremtiden. Dermed er nettverksbygging og deltakelse i ulike fora viktig, og i den sammenheng er kompetansen GCE-klyngen representerer ekstremt viktig å utnytte, avslutter Breivik.
Kilde: Pressemelding
Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn
Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!