Nyheter Politikk
Den tyske visekansleren Robert Habeck. Foto: Dominik Butzmann

— Tyskland kan klare seg uten russisk gass innen sommeren 2024

— Og når det gjelder russisk olje og kull vil vi klare oss uten Russland innen utgangen av 2022, sier den tyske visekansleren Robert Habeck. Skal målet nås er fornybar energi, redusert energiforbruk og mer hydrogen helt avgjørende brikker.

Krigen i Ukraina har virkelig fått fart på EU, og kampen for å frigjøre seg fra russisk gass står nå helt øverst på to-do-listen blant både politiske myndigheter og næringsliv.

Og det var altså statusen på dette arbeidet i Tyskland visekansler Robert Habeck redegjorde for i en tale fredag 25. mars.

— Tyskland kan bli uavhengig av russisk kull innen høsten, og praktisk talt uavhengig av russisk olje innen utgangen av 2022. Når det gjelder russisk gass er målet å klare seg uten Russland innen sommeren 2024, sa Habeck – i følge Clean Energy Wire.

Habeck nektet imidlertid for at det var snakk om en «umiddelbar energiembargo»:

— Nei, det er for tidlig. Men det vi ser er at bedriftene lar eksisterende avtaler med Russland gå ut, uten å fornye dem. I stedet velger de seg andre leverandører. Og dette er noe som nå skjer svært raskt, sa Habeck.

Han benyttet deretter anledningen til å berømme samholdet om dette i EU, samt den store forståelsen de møtte i møte med sine transatlantiske partnere.

REPowerEU: Slik skal EU erstatte russisk gass innen 2030

De ferskeste tallene

I følge den tyske regjeringens "Energy Security Progress Report" skal:

  • Oljeimporten fra Russland halveres innen midten av 2022

  • Andelen stenkullimport skal reduseres fra 50 til 25 % allerede i løpet av de neste ukene.

  • Andelen av naturgassforsyninger fra Russland har allerede sunket til rundt 40 prosent ved utgangen av første kvartal 2022 (55 % for hele 2021), heter det videre. Det skyldes blant annet økte leveranser fra Norge og Nederland, og via LNG-kontrakter. Ulempen er at dette er dyrt, på grunn av de høye gassprisene.

Vurderer hydrogenrørledning mellom Norge og Tyskland

— Selv om vi er forberedt på at det kan skje, er det fortsatt for tidlig med en fullstendig energiembargo mot Russland, gjentok Habeck.

I følge Clean Energy Wire sa han videre at det ville gjøre "en stor forskjell" om det var Tyskland som bestemte seg for å innføre et slikt skritt, eller om det var den russiske presidenten som stanset forsyningene.

— Dersom det er vi som bestemmer det, må vi også bære alle konsekvensene av valget vi tar, sa Habeck. Selv om vi ikke behøver å la oss presse, trenger vi uansett litt tid til å områ oss.

— Skal vi nå dette målet innen midten av 2024 er vi nødt til å øke produksjonen av fornybar energi, redusere forbruket over alt hvor det er mulig, og ikke minst øke produksjon og bruk av hydrogen, sa Habeck  - i følge Clean Energy Wire.

REPowerEU: — Dette er en kraftig vekker for norske myndigheter

Kilde: Clean Energy Wire

Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

Røde tall gir ikke omstilling

Knut Granlund, Enova

Stortinget må ta hydrogenansvar

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum
Ada Martine Jakobsen, Maritime CleanTech
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.