Nyheter Industri

ExxonMobil planlegger nytt blått hydrogenanlegg

Anlegget som skal drive med hydrogenproduksjon, karbonfangst og lagring skal ligge ved selskapets enorme Baytown-kompleks utenfor Houston.

Det foreslåtte hydrogenanlegget skal kunne produsere opp mot 1 milliard kubikkfot per dag med blått hydrogen, det vil si hydrogen som er produsert fra naturgass og som kombineres med karbonfangst og lagring. Karbonfangstinfrastrukturen for dette prosjektet vil dermed ha kapasitet til å lagre opp til 10 millioner tonn CO2 per år, noe som er mer enn en dobling av ExxonMobils nåværende kapasitet.

— Hydrogen har potensialet til å redusere CO2-utslippene betydelig i viktige sektorer av økonomien og skape verdifulle produkter med lavere utslipp, sier Joe Blommaert, president for ExxonMobil Low Carbon Solutions. Ved å aktivere nye markeder for hydrogen og karbonfangst og lagring, kan dette prosjektet derfor spille en viktig rolle i å oppnå USAs ambisjoner om lavere utslipp, sier han i pressemeldingen.

LES OGSÅ: Blått hydrogen kan bli nektet støtte i Tyskland 

Opp til 30% kutt i CO2-utslipp

Ved å bruke hydrogen som drivstoff ved Baytown anlegget antas det at man kan redusere anleggenes forventede CO2-utslipp med opptil 30 %, noe som i følge ExxonMobil er i tråd med deres ambisjon om å oppnå netto null klimagassutslipp fra egne operasjoner innen 2050.

Det vil også gjøre det mulig for anlegget å produsere produkter med lavere utslipp til sine kunder, og gjøre overskuddskapasitet for hydrogen og CO2  tilgjengelig for omkringliggende industri.

SE OGSÅ: Verdens største private investering i grønn hydrogen!

Karbonfangst på 100 millioner tonn

Prosjektet vil i så fall være ExxonMobils første bidrag til en bred, tverrindustriell innsats for å etablere et karbonfangst- og lagringssenter i Houston.

Målet er en karbonfangst på rundt 50 millioner tonn CO2 per år innen 2030, og hele 100 millioner tonn CO2 innen 2040.

Arbeidet med Baytown-prosjektet har allerede startet, og dersom ExxonMobil får partnere med på laget og de nødvendige tillatelsene, vil den endelig investeringsbeslutningen bli tatt innen to til tre år.

LES OGSÅ: Vil ha nytt pilotanlegg for produksjon av hydrogen i Norge

Ser på hydrogen som en helt avgjørende faktor

ExxonMobil trekker selv frem sin lange erfaring med hydrogen, og hevder at de allerede produserer rundt 1,5 milliarder kubikkfot per dag. De anser derfor at de er godt unikt posisjonert til å delta i det voksende hydrogenmarkedet og vurderer derfor flere strategiske investeringer for å øke bruken av denne viktige energiteknologien med lavere utslipp.

I pressemeldingen benytter selskapet også anledningen til å skryte av sin lange erfaring med karbonfangst. De hevder blant annet at de har fanget opp mer menneskeskapt CO2 enn noe annet selskap, og at de har en egenkapitalandel på rundt en femtedel av verdens karbonfangst- og lagringskapasitet, noe som utgjør rundt 9 millioner tonn per år.

Kilde: ExxonMobil og Waste Management Word 

 

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

– Hydrogen kan bli Skandinavias nye olje

Maria Hagelberg, KLM-AIRFRANCE
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.