Nyheter Industri
Jan Helland Eide (f.v. partner i HitecVision), Ståle Gjersvold, konsernsjef i TrønderEnergi, Odd Inge Mjøen (styreleder i TrønderEnergi), Jon Vatnaland (senior partner i HitecVision).

TrønderEnergi og HitecVision etablerer nytt nordisk fornybarselskap

Det nye selskapet skal ha hovedkontor i Trondheim, men har store ambisjoner om å bli en aktiv aktør i hele Norden.

Det nye fornybarselskapet, som enda ikke har fått noe navn, skal eies av energikonsernet TrønderEnergi og energifondet HitecVision med 50% hver. Målet er å bli store innen fornybar energiproduksjon, elektrifisering og energieffektivisering.

Hovedkontoret skal ligge i Trondheim, men stor aktivitet vil gi nye arbeidsplasser også utenfor Trøndelag, sier de to selskapene i en felles pressemelding.

Det grønne skiftet gir muligher

Med på lanseringen fikk de også en videohilsen fra Ole Erik Almlid – adm. dir i NHO, som minnet om at det å produsere nok fornybar energi til å elektrifisere landet vårt og verden er en stor oppgave – som også gir store muligheter:

— Vi trenger derfor et offensivt næringsliv som går foran, så vi heier på dere, sa Almlid.

REPowerEU: — Dette er en kraftig vekker for norske myndigheter

— Ved å etablere et nytt stort fornybarselskap ønsker vi i TrønderEnergi og HitecVision å gripe denne muligheten, sier styreleder i TrønderEnergi, Odd Inge Mjøen i pressemeldingen. Elektrifiseringen av samfunnet er helt nødvendig, og der kan vi bidra, sier han.

God tilgang på kapital

Til tross for at navnet fortsatt ikke er på plass står det ikke på midlene. Allerede i første fase får selskapet en investeringskapasitet på mellom 15 og 20 milliarder, et beløp som trolig vil øke vesentlig på sikt.

— Vi skal ha så god tilgang på kapital at vi kan investere og realisere store satsinger i hele Norden, bekrefter konsernsjef Ståle Gjersvold i TrønderEnergi. Målet vårt er at selskapet skal ha aktivitet i hele verdikjeden, fra strømmen produseres fra fornybare energikilder som sol, vann, vind og hydrogen, via styring og håndtering av kilowattene, til strømmen ender som kilometer på elbilen, temperatur i frysedisken, eller timer på anleggsmaskiner og kanskje også fly og båter, sier han.

Suksessfaktorene for hydrogen- og ammoniakkproduksjon i Berlevåg

Holder alle muligheter åpne

At det fins mange muligheter er altså partene enige om. At man ikke skal låse seg til en teknologi eller en løsning er også noe som trekkes frem:

— Kanskje ender strømmen opp helt andre steder, og blir brukt til helt andre formål, enn vi ser for oss i dag, sier Gjersvold. Det viktig er å finne mulighetene, og utnytte dem fremover, sier han.

LES MER: Teknolignøytralitet er nøkkelen bak norske Salt Ship Designs suksesshistorie

Går inn med flere milliarder

TrønderEnergi som er eid av 19 trønderske kommuner og KLP, etablerer det nye fornybarselskapet sammen med det Stavanger-baserte energifondet, HitecVision, som går inn med flere milliarder kroner i selskapet.

— Dette er den største investeringen vi så langt har gjort inn mot fornybar energi, sier Jon Vatnaland, seniorpartner i HitecVision i pressemeldingen. For oss er det utrolig spennende å gjøre dette sammen med TrønderEnergi som har lang erfaring og stor kompetanse på området, og vi ser frem til å kunne bidra med vår kapital og lange erfaring innen selskapsbygging, sier han.

Hystar får 38,2 millioner fra Enova

Planlagt over lang tid

Det nye selskapet er et resultat av lang planlegging og bred eierinvolvering.

— Vi har eiere som brenner for å bidra i den grønne omstillingen, men samtidig krever det tilgang på mye kapital, sier styreleder i TrønderEnergi, Odd Inge Mjøen. Skal vi klare så store løft som vi nå planlegger, samtidig som utbyttet til eierkommunene sikres på et stabilt høyt nivå som i dag, må vi ha tilgang på mer kapital. Gjennom å etablere et nytt selskap sammen med HitecVision får vi inn slik kapital.

— HitecVision har i tillegg stor kunnskap og erfaring med energibransjen, så vi glade for å ha fått dem med på laget, sier han.

TrønderEnergi vil fortsatt bestå når det nye selskapet etableres.

Eierskapet til 81 prosent av TrønderEnergis vannkraft, og eierskapet til nettkonsernet Tensio, vil ligge igjen i TrønderEnergi. Planen er at all øvrig virksomhet vil bli flyttet over i det nye selskapet, som vil få rundt 250 ansatte fra starten av.

REPowerEU: Slik skal EU erstatte russisk gass innen 2030

Endelig avgjørelse fattes før sommeren

Selv om styret i TrønderEnergi og investeringskomiteen i HitecVision allerede har bestemt seg for den nye satsingen, gjenstår det fortsatt en endelig beslutning.

Den vil fattes av TrønderEnergis eiere på den kommende generalforsamlingen i slutten av juni.

Trondheim som teknologihovedstad

Det nye fornybarselskapet baserer seg på ingeniør- og forskningskompetansen som ligger i Trøndelag. Etableringen vil også bidra med flere arbeidsplasser og mer aktivitet i regionen.

— For oss er det viktig å trekke på Norges ledende teknologimiljø anført av NTNU og SINTEF, og deres erfaring med kommersialisering av ny teknologi, sier Vatnaland. Sammen med den soliditeten og kommersielle teften vi ser i TrønderEnergi, bør dette gjøre Trøndelag til en motor i det grønne skiftet i Norge, avslutter han.

Møt HYDROGENi: Et nytt forskningssenter dedikert til hydrogen og ammoniakk

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

Oslo og Akershus viser hvorfor bompenger er smart klimapolitikk

Ingvild Kilen Rørholt, Miljøstiftelsen ZERO
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.