Vurderer hydrogenrørledning mellom Norge og Tyskland
Da den tyske visekansleren Robert Habeck besøkte den norske statsministerboligen var temaet hvordan de skal redusere avhengigheten av olje- og gassforsyninger fra Russland. En stor del av løsningen antas å bli hydrogen.
At kombinasjonen av klimakrisen og krigen i Ukraina har hatt en enorm påvirkning på Europas topp-politikere, industritopper og næringsliv – er EUs REPowerEU-plan et svært tydelig eksempel på.
Nå er det nemlig full pedal både i det offentlige og i det private.
I går kom derfor den tyske visekansleren Robert Habeck på besøk til den norske statsministerboligen, og i tillegg til statsminister Jonas Gahr Støre møtte han også næringsminister Jan Christian Vestre, og olje- og energiminister Terje Aasland.
Temaet for møtet var hvordan de skal redusere avhengigheten av olje- og gassforsyninger fra Russland.
REPowerEU: — Dette er en kraftig vekker for norske myndigheter
Vil øke eksporten til Tyskland
I fellesuttalelsen etter møtet heter det at partene skal øke samarbeidet om det grønne skiftet og etablere en langsiktig og strukturert dialog på industri- og energifeltet.
— Målet er å nå felles klimamål, skape nye, grønne industrier og arbeidsplasser og styrke energisikkerheten. I dagens møte har vi startet dette arbeidet, sier statsminister Jonas Gahr Støre. En rekke tiltak er nødvendig for at Europa skal redusere avhengigheten av russiske energileveranser. En raskere utbygging av alternative energikilder for Europa til erstatning for russisk gass og olje vil bli svært viktig i tiden fremover, fortsetter han.
Og olje- og energiminister Terje Aasland følger opp:
— Norske myndigheter vil legge til rette for at felt på norsk sokkel skal forbli en stabil og pålitelig leverandør av olje og gass til Europa. Det viktigste på kort sikt vil være å holde høy regularitet i leveransekjeden slik at dagens høye produksjon av olje og gass opprettholdes fremover, sier olje- og energiminister Terje Aasland.
LES OGSÅ: Norsk Hydrogenforum satser tungt på tysk-norskt samarbeid
Storskala eksport av hydrogen fra Norge til Tyskland
I den offisielle felleserklæringen fra møtet går man enda dypere i detaljene, og spesielt er avsnittet om at Norge ønsker å bidra aktivt til den raske utviklingen av hydrogenmarkedet i Tyskland og EU verdt å merke seg.
Som et ledd i dette skal Norge og Tyskland starte et samarbeid om en mulighetsstudie om transport av hydrogen i stor skala, blant annet via rør, fra Norge til Tyskland.
Det bekreftes også at denne mulighetsstudien må settes i gang raskt.
LES OGSÅ: Slik designer den norske suksessbedriften det grønne maritime skiftet
Blått hydrogen
Tyskland vil altså ha Norge som en fremtidig partner for produksjon og forsyning av hydrogen, og det er naturligvis grønn hydrogen - laget av fornybare kilder - som står øverst på ønskelisten.
For å komme i mål raskest mulig, også når det gjelder store volum, vil imidlertid både Norge og Tyskland vurdere å bruke blått hydrogen i en overgangsperiode.
Blått hydrogen er omstridt i enkelte kretser, men i følge fellesuttalelsen skal de ha kontroll på dette: Partene lover å "sikre miljø- og klimaintegriteten ved å etablere og følge nye standarder for karbonfangst og -lagring".
Klimanøytralitet
Både Tyskland og Norge har som mål å bli helt klimanøytrale innen midten av århundret, Tyskland senest i 2045, Norge innen 2050.
Felleserklæringen tar derfor også for seg at samarbeidet bør økes på andre områder, blant annet gjennom offshore vindenergi, altså havvind fra Nordsjøen, og det betyr igjen at fokuset i dagens Nordsjøenergisamarbeid skal intensiveres
Sintef og Econnect Energy med banebrytende modell for flytende rørteknologi
Kilde: Regjeringen
Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn
Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!