OGE og RWE slår seg sammen om H2ercules
Et nasjonalt infrastrukturkonsept som skal sette fart på Tysklands nasjonale hydrogensatsing.
Kombinasjonen av miljøkrisen og krigen i Ukraina har for alvor samlet Europa gjennom REPowerEU, og senest i går kunne vi fortelle at Tyskland har som mål å klare seg uten russisk gass innen sommeren 2024.
Men som visekansler Robert Habeck sa: — For å klare dette innen midten av 2024 er vi nødt til å øke produksjonen av fornybar energi, redusere forbruket over alt hvor det er mulig, og ikke minst øke produksjon og bruk av hydrogen.
Og det er altså når det gjelder hydrogen H2ercules-prosjektet kommer inn.
H2ercules: Et nasjonalt infrastrukturkonsept
Det er OGE og RWE som samarbeider om det nasjonale infrastrukturkonseptet, og i første omgang er målet å koble elektrolysører, samt lagrings- og importanlegg nord i Tyskland sammen med de industrielle kundene i sør og vest.
Men i følge pressemeldingen til RWE stopper det ikke der:
Innen 2030 skal nemlig også flere importruter fra sør og øst, som allerede er under utvikling, kobles på. Det vil gjøre H2ercules til ryggraden i en hydrogeninfrastruktur som forbinder Nordsjøkysten med Sør-Tyskland.
I følge de foreløpige anslagene til OGE og RWE vil det koste rundt 3,5 milliarder euro i investeringer for å fullføre prosjektet.
En gigantisk sum selvsagt, men likevel rimeligere enn man kanskje skulle tro. Grunnen er at man i stor grad kan bygge om eksisterende naturgassrørledninger, i stedet for at man må bygge alt fra grunnen av.
Banebrytende samarbeid: Tilfører hydrogen og dobler produktiviteten
Tydelige roller
Det er RWE som har ansvaret for å produsere grønt hydrogen, og de skal dermed bygge nye elektrolysører med en samlet kapasitet på opptil 1 GW innen 2030. Men selv det er ikke nok, og i følge pressemeldingen skal RWE derfor også importere store mengder hydrogen.
For å være sikker på kapasiteten må det også etableres backupløsninger. RWE planlegger derfor å bygge hydrogenklare gasskraftverk med en kapasitet på minst 2 gigawatt i tilknytning til H2ercules-ruten, og vil også ha muligheten til å hente gass fra Nederland.
Samtidig blir det OGE som får ansvaret for at det grønne hydrogenet kommer frem til kundene. Det gjøres som nevnt ved å bygge nye rørledninger der det trengs, men også ved å konvertere eksisterende naturgassrørledninger til hydrogentransport.
Vil koble seg til flere - også Norge
H2ercules er lagt opp slik at Tyskland kan koble seg til store importruter. I første omgang via rørledninger i Belgia og Nederland, men også en eventuell rørledning fra Norge, samt Sør- og Øst-Europa står på planen. På sikt er det også snakk om å kunne utnytte grønne molekylimportterminaler i Nord-Tyskland,
Målet med H2ercules er altså å få fart i det tyske hydrogenmarkedet, men resultatet vil samtidig også bidra til utviklingen av et europeisk hydrogenmarked, sier RWE i pressemeldingen.
Banebrytende samarbeid: Tilfører hydrogen og dobler produktiviteten
Kilde: Pressemelding
Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn
Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!