Nyheter Nyheter
Foto: Pexels

For første gang er grønt hydrogen billigere enn grått

Grønt hydrogen skulle egentlig ikke vært konkurransedyktig på flere år. Nå er krigen i Ukraina i ferd med å endre alt, skriver tyske Handelsblatt.

Mens grønn hydrogen er laget av fornybar energi (som vann og vindkraft), kommer grått hydrogen fra kull, olje eller naturgass. Siden grått hydrogen hittil har vært den klart billigste måten å produsere hydrogen på (når vi ser bort fra de store CO2-utslippene), regnet de fleste ekspertene med at den grønne hydrogenteknologien ikke ville være konkurransedyktig på flere år enda.

Men nå ser det ut som om overgangen vil gå raskere enn forventet.

REPowerEU: Slik skal EU erstatte russisk gass innen 2030

Prisutviklingen på gass har skylden

For selv om gassprisene var høye allerede i fjor, har de formelig eksplodert etter at krigen brøt ut i Ukraina. Resultatet er at grønt hydrogen er mer konkurransedyktig enn noen gang.

— Endringen har allerede kommet, sier hydrogenekspert Michael Sterner fra det tekniske universitetet i Regensburg til tyske Handelsblatt. Selv Power-to-X-produkter som grønn ammoniakk er i dag billigere enn de fossile alternativene, sier han.

Og han får støtte fra analytikere hos Bloomberg New Energy Finance (BNEF): I følge deres beregninger er grønt hydrogen allerede billigere enn fossilt hydrogen fra naturgass i deler av Europa, Midtøsten og Afrika. De oppgir en kilopris på 6,71 dollar for grått hydrogen, mens det grønne hydrogenet ligger mellom 4,84 til 6,68 dollar per kilo.

Tyskland er i ferd med å knuse sine egne prognoser på grønn hydrogen

Økt fokus på elektrolyse

For å produsere grønt hydrogen trenger man elektrolyse, og i følge Handelsblatt har derfor industrigiganter som Siemens Energy, Linde og Air Liquide økt elektrolyseproduksjonen så mye de kan.

Her kan vi jo også nevne Nels nye fabrikk på Herøya, som er verdens første helautomatiserte produksjonsanlegg for elektrolysører.

Går alt som Nel ønsker vil nemlig denne fabrikken være nøkkelen til å få kiloprisen på grønt hydrogen ned til 1,5 dollar per kilo innen 2025:

I dag åpner Nel hydrogenfabrikken på Herøya

Kilde: Handelsblatt

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.