Nyheter

Morgensakene fra andre medier – og Oslo Børs!

God morgen, mens vår faste redaktør Øyvind Paulsen sitter på bussen til Herøya for å studere NELs nye fabrikk og hilse på bransjefolk (gled deg til å lese sakene derfra) har jeg lest dagens nyheter. Her er oppsummeringen;

Vi begynner med melding fra Oslo Børs som skriver at Hexagon Purus, en verdensledende leverandør av nullutslipp mobilitetsløsninger, har inngått en avtale om å kjøpe 40% av Cryoshelter GmbHs («Cryoshelter») flytende hydrogenvirksomhet. Transaksjonen er inne i forbindelse med Hexagon Composites’ oppkjøp av en 40 % eierandel i Cryoshelter’s flytende naturgass (LNG) virksomhet.

Klassekampen i papir (derfor får du ikke lenke) skriver at Hele Øst-Finnmark skriker etter mer kraft. Mangel på elektrisitet hemmer næringsutvikling og bosetting. Likevel kan elektrifisering av Snøhvit-feltet komme først, forteller avisen. De legger til at et selskap som ville investere i landbasert lakseoppdrett i Vardø, måtte nylig melde pass siden de ikke får den krafta de behøver. Flere som vil etablere seg i Sør-Varanger, trekker seg av samme grunn. En hydrogenfabrikk basert på vindkraft i Berlevåg og to større vindkraftutbygging i Øst-Finnmark vil også få plunder uten et mer effektivt kraftnett, melder altså Klassekampens papirutgave i dag.

Svenske Dagens Industri papir skrev i går at LKAB gradvis bytter ut olje og kull med bioenergi, og elektrifiserer kjøretøyene sine, men det gir relativt liten effekt på utslippene. Det er teknologiskiftene som gir de store sprangene, skriver avisen, som siteres i Fremover og et par andre norske aviser.
For LKAB blir det store spranget Hybrit, der hydrogen skal gjøre stålproduksjonen fossilfri. Dette er imidlertid flere år frem i tid.
Det forutsetter nok elektrisitet. – Vi kommer til å ha et elbehov som på sikt blir større enn hele Danmarks, så det er klart at vi har en kjempeutfordring, sier bærekraftssjef Anna Lidbom i LKAB til DI papir.

Firda, også i papir, skriver i dag at Norwegian Ship Design i Førde designer i disse dager bulkship som skal bli verdens første utslippsfrie og som i hovedsak skal gå på hydrogen. Enova skal ifølge Firda bidratt med 104 millioner kroner.

Våre kolleger i Dagens Næringsliv har snakket med konsulentselskapet Rystad og meddeler at før krigen i Ukraina trodde analytiker Sandøy i Rystad at hydrogenprosjektet til Horisont Energi, Equinor og Vår Energi lå an til å gjøre et nytt gassrør fra Barentshavet mindre sannsynlig. – Men så har dette endret etterspørselsbildet etter norsk gass ganske drastisk. Så det er helt klart at det er en joker som kan gjøre at barentsledningen kan bli bygd ut, sier analytiker Sandøy til DN på nett.

Sent i går kveld kom Oslo Børs med melding om at Horisont Energi utgir integrert års- og bærekraftsrapport. Konsernsjef Bjørgulf Haukelidsæter Eidesen i selskapet sier at 2021 var et gjennombruddsår for Horisont Energi. Han legger til at i januar hentet de inn kapital og ble notert på Euronext Growth. -Senere valgte vi Hammerfest i Nord-Norge som sted for Barents Blue, vårt første prosjekt. Dette blir Europas første storskala produksjonsanlegg for ren ammoniakk, hvor karbon skal fanges og lagres i Polaris-reservoaret under havbunnen utenfor Nord-Norge.-I høst fikk Barents Blue et nytt løft da vi meldte oss inn Equinor og Vår Energi som partnere for prosjektet, melder konsernsjefen i børsmeldingen.

Og så avslutter vi med en sak fra vår søsteravis Cnytt.no som skriver at innstøpte rør varmer bygget – mens det bygges. Det er et samarbeidsprosjekt mellom SINTEF og Betong & Entreprenør med ambisjon om grønnere byggemasse. Konseptet har fått det forpliktende navnet VIP-element, som står for Væskebåren varme i prefabrikerte betongelement. Det innebærer at væskeførende varmerør støpes inn i betongelementene. Væsken varmes fra fossilfri energi som fjernvarme. I tillegg til å gi bygget oppvarming gjennom hele livsløpet, sørger varmerørene også for å redusere herdetiden på betongen.– Vi har utforsket grønne varmekilder, og funnet ut at systemet potensielt kan kombineres med varmesystemer drevet av biodiesel, hydrogen og ammoniakk, samt elektriske varmesystemer som varmepumper og fjernvarme, sier Betong & Entreprenørs prosjektleder Tommy Holan.

Med det ønsker vi en fin dag – og ser frem til kollega Øyvinds berettelser fra Herøya senere.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

– Hydrogen kan bli Skandinavias nye olje

Maria Hagelberg, KLM-AIRFRANCE
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.