Nyheter Industri
Illustrasjonsbilde: Pexels

Aker Horizons og Statkraft skal samarbeide om grønt hydrogen og ammoniakk

Gjennom datterselskapet Aker Clean Hydrogen skal Aker Horizons og Statkraft utrede produksjon av hydrogen og ammoniakk i India og Brasil.

Utslippene fra stål- og ammoniakkindustrien bidrar til nærmere 9 prosent av de globale klimagassutslippene, og målet er å gjøre den lokale stål- og gjødselindustrien i India og Brasil grønnere.

— Vi er glade for å bidra til å akselerere overgangen til grønne løsninger i India og Brasil sammen med Statkraft, sier Knut Nyborg, administrerende direktør i Aker Clean Hydrogen i dagens børsmelding.

— Det ligger betydelige potensielle miljøgevinster i å dekarbonisere stål- og ammoniakkindustrien i India og gjødselindustrien i Brasil, sier han. Fordelen med både India og Brasil er at de er store forbrukere av hydrogen, har industrivennlige regjeringer samt fornybare energiressurser i verdensklasse. Det gir et godt grunnlag for grønn hydrogen- og ammoniakkproduksjon.

— Seeing is believing, sier en stolt Jon André Løkke på Nels nye fabrikk

Samarbeid i India

India forbruker i dag cirka 7 millioner tonn grå hydrogen i året, og er dermed verdens nest største hydrogenforbruker. Landets nåværende etterspørsel etter hydrogen forventes å nå rundt 12 millioner tonn innen 2030 og rundt 28 millioner tonn innen 2050. I tillegg har India forpliktet seg til å nå netto null innen 2070, noe som vil øke etterspørselen etter grønt hydrogen ytterligere.

I India skal Aker Clean Hydrogen og Statkraft derfor vurdere mulighetene for fullt integrert fornybar kraftproduksjon og grønn hydrogenproduksjon rettet mot innenlandsk stålindustri, samt ammoniakk til innenlandsk bruk og eksport.

INOVYN får 10 millioner fra Enova til grønn hydrogenfabrikk

Samarbeid i Brasil

Brasil er verdens fjerde største forbruker av gjødsel, og står for rundt 8 prosent av den globale etterspørselen. For tiden importerer landet mer enn 80 prosent av forbruket.

Den brasilianske regjeringen vedtok nylig sin 2022-2050 National Fertilizer Plan, der målet er å redusere avhengigheten av importert gjødsel, ved blant annet å tiltrekke og støtte utenlandske investeringer.

I Brasil ønsker derfor Aker Clean Hydrogen, Statkraft og Sowitec, et selskap som spesialiserer seg på utvikling av fornybare vind- og solenergianlegg, å utvikle såkalte Power-to-X-prosjekter i delstaten Bahia.

Noe av det første som vurderes er et stor-skala hybridprosjekt, som kombinerer fornybar kraftproduksjon, med hydrogen- og ammoniakk-produksjon for den lokale kunstgjødselindustrien.

Delstaten Bahia har fornybare ressurser fra vind og sol og en sterk landbruksnæring som importerer store mengder grått, fossilt brenselbasert gjødsel. Kan man erstatte importert grå ammoniakk med lokalprodusert grønn ammoniakk vil man støtte avkarboniseringen av den lokale landbruksindustrien og reduserer importavhengigheten, samtidig som det skapes nye grønne industrielle muligheter.

Prosjektet skal etter planen være i kommersiell drift innen 2027.

— Norsk gassproduksjon må gå for fullt i mange tiår fremover

Kilde: Oslo Børs

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

Oslo og Akershus viser hvorfor bompenger er smart klimapolitikk

Ingvild Kilen Rørholt, Miljøstiftelsen ZERO
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.