Nyheter Nyheter
Hitachi Zosen Inova starter produksjon av grønn hydrogen ved å utnytte overskuddsvarme fra avfallsanlegget.

Skal produsere grønt hydrogen fra avfallsanlegg

Det bekrefter det sveitsisk-japanske cleantech-selskapet Hitachi Zosen Inova (HZI) i en fersk pressemelding.

Å redusere prisen på grønt hydrogen anses som en avgjørende nøkkel for å lykkes med det grønne energiskiftet, og da handler det i hovedsak om å redusere strømprisen og kutte logistikkutgiftene. Tankegangen bak «Energy from Waste-anleggene (EfW)» er derfor å bruke energien fra resirkuleringen til å produsere hydrogen lokalt.

Dette er altså bakgrunnen for joint venture-prosjektet der GEKAL og det sveitsisk-japanske cleantech-selskapet HZI skal bygge sitt første «Waste to Hydrogen (WtH2) anlegg».

I følge pressemeldingen er det HZI som skal ta seg av alt plan- og byggearbeidet, og selv det om det er GEKAL som eier tomten anlegget skal stå på, er det HZI som skal være eier og drifte anlegget de første årene. Byggingen av hydrogenanlegget vil starte i løpet av juni måned, og den første  hydrogenproduksjonen er ventet å komme i starten av 2023. Går alt etter planen vil anlegget da settes i full drift i løpet av våren 2023.

Slik skal NTE Energi og H2 Marine gjøre maritimt hydrogen konkurransedyktig

Elektrolyse

HZI vil produsere hydrogen og oksygen ved elektrolyse ved bruk av elektrisitet fra anlegget, og mens oksygenet skal slippes ut i atmosfæren, vil hydrogenet vil bli komprimert og lagret i spesielle tanker.

Hydrogenet skal deretter brukes som teknisk gass for industrien, og som grønt drivstoff for lokal kollektivtransport og private kjøretøy. 

I følge HZI bruker de en alkalisk elektrolyseprosess som kan produsere 550 Nm3/t grønt hydrogen ved 350 bar, og anlegget inkludere også en fyllestasjon.

Foto: Hitachi Zosen Inova

Produksjonen anslås å ligge på rundt 200 tonn hydrogen per år, tilsvarende omtrent 10-15 gigawattimer med elektrisitet, som som skal være nok til å holde et hydrogendrevet kjøretøy i gang i rundt 20 millioner kilometer, eller til å drive opptil 1.000 brenselcellebiler i året. Lenzburg-baserte Messer Schweiz AG har for øvrig inngått en avtale om å videreselge det produserte hydrogenet, og slik at lokale kunder får økt tilgang til grønt hydrogen og man styrker anleggets sirkulære dimensjon.

— Seeing is believing, sier en stolt Jon André Løkke på Nels nye fabrikk

Kostnadseffektivt og miljøvennlig

— Hydrogenproduksjon gjør oss langt mer fleksible, fordi det nå blir lettere å tilpasse oss etterspørselen etter elektrisitet i markedet, sier GEKALs styreleder Christoph Wasser. Er etterspørselen  lav, kan vi produsere hydrogen i stedet - fordi den kan lagres, sier han.

— For oss som kunder er dette helt avgjørende, fordi vi nå får tilgang til grønt hydrogen. Når dette Power to Hydrogen-anlegget er oppe og går, vil lokalt produsert grønt hydrogen utgjøre nesten en tredjedel av vårt nåværende lokale handelsvolum, sier Dr. Hans Michael Kellner, adm. dir ved Messer Schweiz AG.

Kilde: Pressemelding

INOVYN får 10 millioner fra Enova til grønn hydrogenfabrikk

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.