Nyheter Industri
Fra venstre: Terje Vedeler fra Småkraft, Thor Henrik W. Hagen fra Hyds og John-Martin Mjånes fra SKL. Foto: Hyds

Grønt hydrogen løfter potensialet til norske og svenske småkraftverk

Hydrogen Solutions AS (HYDS) og Sunnhordland Kraftlag AS (SKL) inngår hydrogensamarbeid med Småkraft AS, som er Europas største småkraftaktør.

I følge den ferske pressemeldingen er bakgrunnen for samarbeidet det store verdiskapingspotensialet som ligger i grønt hydrogen, og med denne samarbeidsavtalen sikres tilgangen til kraft fra mer enn 200 småkraftanlegg i Norge og Sverige.

Småkraft AS og SKL har en betydelig portefølje av fornybar strømproduksjon fra en rekke mindre og mellomstore småkraftverk.

HYDS har på sin side spesialisert seg på skalerbare løsninger for lokalprodusert grønn hydrogen – basert på elektrolyse av vann, med tilførsel av elektrisk energi. Det unike er at produksjonsutstyr og løsninger kan tilpasset ulike behov, og dermed enkelt kan skaleres opp fra helt små anlegg på noen hundre KW til store anlegg på flere titalls MW.

Tveitaskaret kraftverk. Foto: Småkraft AS

 

Økt synlighet vil gi flere småkraftanlegg

— Med dette samarbeidet plasserer vi oss mer direkte i markedet, og over store deler av landet, sier Terje Vedeler, adm. direktør i Småkraft. I tillegg til å utnytte eksisterende småkraftproduksjon, åpner samarbeidet også for realisering av småkraftprosjekter som har ligget «på vent» med manglende nettilknytning, forteller han.

Nytt hydrogenprosjekt skal være perfekt for Norge

Hydrogen - en forutsetning for det grønne skiftet

Hydrogen ventes å få en sentral rolle som energibærer om vi skal lykkes med det grønne skiftet, og nå målene om kutt i utslippene. Dette gjelder spesielt innen tungtransporten, industrien og innen skipsfarten.

Her er derfor HYDS godt posisjonert, med sine to anlegg under realisering på Stord og i Egersund, samt flere andre prosjekter.

— Regjeringen har tydelige forventninger om at Norge skal ta på seg ledertrøyen i hydrogensatsingen, og dette samarbeidet mellom Småkraft, SKL og HYDS er et svar på denne oppfordringen og forventningen, sier Thor Henrik W. Hagen, adm. direktør i HYDS. Han legger til at samarbeidet med Småkraft også passer godt inn i HYDS sin satsing på skalerbar lokalprodusert grønn hydrogen. De ser derfor allerede på flere felles prosjekter, og ikke minst hvilke synergier dette kan få for både eierskap, og driftsmodeller for overvåkning og drift av småkraftanlegg.

— For SKL er dette samarbeidet en bekreftelse på at vi ønsker å satse på hydrogen. Etableringen av HYDS i 2021 som vi eier sammen med Liquiline, og samarbeidet vi nå etablerer med Småkraft, gir oss en unik mulighet til å utnytte potensialet som småkraftverk representerer. Vi har stor tro på kortreist lokalprodusert hydrogen, og med Småkraft med på laget kan vi nå etablere hydrogenproduksjon over hele landet, sier adm. direktør John Martin Mjånes i SKL.

Raskere utfasing av syntetiske kuldemedium kan forenkle hydrogen i skipsfart

 

 

HYDS ønsker å etablere Egersund som landets første havn med hydrogenbunkring

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

– Hydrogen kan bli Skandinavias nye olje

Maria Hagelberg, KLM-AIRFRANCE
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.