Nyheter Industri
Med Kong Felipe VI på plass (nr 5 fra venstre) Foto: Iberdrola.com

Spanias kong Felipe åpner «kongen av elektrolysører»

Nye elektrolysører fra Nel kutter forurensingen fra Iberdrolas gjødselsfabrikk i Puertollano.

Det 20 MW store PEM-elektrolyseanlegget skal redusere CO2-utslipp fra Iberdrolas gjødselproduksjon fordi de nå kan gå over til grønt hydrogen, i stedet for å bruke hydrogen produsert fra fossilt brensel.

I følge Nels blir dermed dette Europas største PEM elektrolyseanlegg, og den høytidelige åpningen av anlegget gikk av stabelen fredag 13. mai med spanske Kong Felipe på plass.

Og det er liten tvil om at kongebesøket inspirerte Jon André Løkke:

Kongen av elektrolysører

— Dette er virkelig «kongen av elektrolysører», fordi den viser hva vi kan oppnå når det gjelder produksjon av grønn-hydrogen for europeisk industri, sier Jon André Løkke, Nels administrerende direktør i pressemeldingen.

Å bygge et nytt anlegg med ny teknologi er en enorm investering, og innebærer normalt en periode med redusert produksjonskapasitet. Dette er ofte grunnen til at det normalt tar tid å bytte ut eksisterende anlegg med nye og mer miljøvennlige løsninger.

— Seeing is believing, sier en stolt Jon André Løkke på Nels nye fabrikk

Den nye gjødselfabrikken i Puertollano viser imidlertid at det finnes et annet alternativ for å fremskynde den grønne overgangen.

Anlegget brukte opprinnelig naturgass for å lage kunstgjødselet, men denne prosessen avga også store mengder CO2. Ved å bytte til Nels nye elektrolyseanlegg slipper man altså dette CO2-utslippet, og elektrisiteten som trengs for hydrogenproduksjonen kommer fra Iberdrolas nye solcellepark, som ligger bare noen få kilometer unna fra hydrogen- og gjødselanlegget.

Resultatet er et 20 MW-system drevet av solcellepaneler. I følge Iberdrola vil Puertollano-anlegget kunne produsere opp mot 3.000 tonn grønt hydrogen per år, noe som vil gi en årlig CO2-reduksjon på nesten 78.000 tonn.

Investorene står i kø: Norske Hydrogen Mem-Tech henter 170 millioner

Første skritt

I følge Nel er dette første skritt mot en grønnere spansk ammoniakkindustri, men hvor raskt utviklingen vil gå vil være avhengig av hvilke støtteordninger som tilbys - både nasjonalt og internasjonalt. Det betyr også at industrien vil følge spent med når EU-kommisjonens implementeringsplan (REPowerEU) fremlegges 18. mai.

Nel: Det går mot lysere tider for elektrolysør-produsenter i EU

Kilde: Nel og Iberdrola

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.