Nyheter Industri
En fornøyd Thomas Reinertsen (adm. dir) og Thor Egil Five (styreleder) fra Hydrogen Mem-Tech.

Internasjonale tungvektere investerer 170 millioner i norske Hydrogen Mem-Tech

Pengene skal brukes til å sette fart på kommersialisering av selskapets teknologi som skiller hydrogen fra biogass og naturgass.

— Vi er både stolte og utrolig ydmyke over å ha sikret oss det som vil være en av de største kapitalinvesteringene i et norsk teknologiselskap i startgropa de senere årene, sier Thomas Reinertsen, administrerende direktør i Hydrogen Mem-Tech i pressemeldingen.

Etter bare ett år i den kommersielle fasen har dermed det Trondheims-baserte selskapet fått både oppmerksomhet og frisk kapital fra store norske og internasjonale aktører.

De har forøvrig også klart å tiltrekke seg Lars Fredrik Revling som ny finansdirektør:

Går fra DNB Markets til Hydrogen Mem-Tech

Hva er det de gjør - egentlig?

Hydrogen Mem-Tech har utviklet en teknologi som produserer ren hydrogen av biogass og naturgass, og dette gjør de samtidig som CO2 og andre restgasser fanges - slik at den kan brukes eller deponeres.

Hydrogen Mem-Techs palladium-membraner. Foto: Hydrogen Mem-Tech.

 

For å skille ut hydrogenet bruker de palladium-membraner, og denne membranteknologien er basert på over tjue års SINTEF-forskning, og ikke minst mange års utprøving og testing.

Den store fordelen med teknologien er at den skal kunne brukes på både små og store installasjoner, siden den er plasseffektiv og har lave driftsutgifter. I en verden der behovet for rask overgang til utslippsfrie energikilder er enorm, kan selskapets teknologi være et svært viktig bidrag. De nye investorene gjør det mulig for selskapet å realisere det som tidligere var en femårsplan, i løpet av de to neste årene.

NYHET: Skal rulle ut nordiske hydrogenstasjoner med kapasitet på 100.000 kjøretøy

Både industrielle og finansielle investorer

— Vi er svært fornøyd med denne kombinasjonen av industrielle og finansielle muskler, sier Thor Egil Five, styreleder i Hydrogen Mem-Tech i pressemeldingen.

— De nye investorene vil være til hjelp når teknologien nå skal ut i verden, samtidig er jeg også stolt over at så mange av dem som investerte i teknologien på et tidlig tidspunkt, fortsatt er med oss. Dette er en viktig milepæl for selskapet, og medarbeiderne står parat til å levere på forventningene, fortsetter Five.

Nel: Det går mot lysere tider for elektrolysør-produsenter i EU

De nye investorene

— Som en etablert investor i verdikjeden for hydrogen ser vi potensialet i denne teknologien, sier Andrew Hinkly, ledende partner i AP Ventures. Her ligger det muligheter for karbonfjerning i bransjer og fremkomstmidler der utslippsreduksjon tidligere har vært vanskelig, sier han.

AP Ventures er et ledende venturefond dedikert til hydrogensegmentet. Fondet investerer globalt i hele verdikjeden for hydrogen, fra produksjon til transport, lagring og bruk.

Også Yara Growth Ventures, Yaras investeringsselskap for oppstartsbedrifter, er blant de nye investorene.

— Vi tror denne lovende teknologien som er utviklet i Norge, vil bidra til etablering av ny norsk industri og være med på å øke bruken av hydrogen og ammoniakk. Dette er én av flere investeringer vi planlegger i Norge, sier Stian Nygaard, investeringsdirektør i Yara Growth Ventures.

Sikrer tilgang til kraft fra mer enn 200 småkraftanlegg

Også energiselskapene Shell og Saudi Aramco satser på Hydrogen Mem-Tech.

— Som selskap har vi ambisjon om å sette fart på hydrogenøkonomien, og vi gleder oss til å hjelpe dem på veien videre og utforske mange mulige bruksområdene i forskjellige typer industri, sier Bilal Ahmad, ansvarlig for risikokapital i Shell Ventures.

— For Saudi Aramco Energy Ventures er dette en strategisk investering, sier Richard Riggs, investeringsdirektør i Saudi Aramco Energy Ventures. Kombinasjonen av hydrogenproduksjon og karbonfangst er særdeles viktig for Aramco, så vi ser frem til å bruke deres unike membranteknologi og dra nytte av fordelene de vil gi oss, sier han i pressemeldingen.

Greenstat starter nytt norsk grønt industrieventyr – i India

SINTEF har vært med fra starten

– Vi er svært glade for å kunne bidra slik at de kommer ett skritt nærmere kommersiell suksess. Teknologien bak produktet er lisensiert fra SINTEF, og denne investeringen støtter opp om vår visjon – «Teknologi for et bedre samfunn» – hvor vi investerer i selskaper med teknologi fra SINTEF, sier Asle Jostein Hovda, investeringsdirektør i SINTEF Venture.

Aker Horizons og Statkraft vil produsere grønt hydrogen og ammoniakk i India og Brasil

Nå trengs det flere ansatte

Investeringen gjør at Hydrogen Mem-Tech nå skal realisere fem-års planene de neste to årene, og de er allerede gang med en storstilt rekruttering. De skal doble antall ansatte før jul og deretter doble igjen før neste sommer.

— Vår ambisjon er å være en spydspiss i det grønne skiftet, sier Reinertsen. Med en solid kapitalbase og flere av verdens ledende aktører i ryggen, kan Trondheim bli et kraftsentrum innen internasjonal miljøteknologi. Vi trapper derfor opp driften og er allerede i gang med å rekruttere, slik at vi kan etablere et sterkt kompetansemiljø innen hydrogenteknologi, sier han.

Reinertsen ønsker også å rette en takk til det norske virkemiddelapparatet, som han mener har vært helt avgjørende for å lykkes.

— Hydrogen Mem-Tech har mottatt støtte fra Gassnova, Innovasjon Norge og Forskningsrådet i utviklingen av teknologien. Offentlig finaniering har gitt oss det vi trengte for å kommersialisere teknologien. Nå tar vi et stort skritt videre og vi forsker også på muligheten for om teknologien kan omdanne ammoniakk til hydrogen, og slik bidra til å løse utfordringen med transport av hydrogen. Hvis vi lykkes, vil det være et solid gjennombrudd som virkelig kan sette fart på det grønne skiftet, sier Reinertsen.

INOVYN får 10 millioner fra Enova til grønn hydrogenfabrikk

Gjennom CLIMIT-programmet (et program som støtter utvikling av CCS-teknologi) har Gassnova støttet utviklingen av palladium-membranteknologien fra lab til felt.

— Å se utviklingen og modningen av teknologien i løpet av disse årene har vært både interessant og spennende. Hydrogen Mem-Tech er et glimende eksempel på hvordan fokusert samarbeid mellom industri og forskningsmiljøer kan sikre et raskere løp mot kommersialisering. Det videre løpet er en viktig satsing innenfor en teknologi som kan ha flere viktige anvendelsesområder i det grønne skiftet, sier Jørild Svalestuen fra CLIMIT-programmet.

Verdens første hydrogendrevne lasteskip får 104 millioner i støtte fra Enova

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

Oslo og Akershus viser hvorfor bompenger er smart klimapolitikk

Ingvild Kilen Rørholt, Miljøstiftelsen ZERO
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.