Nyheter Industri
Fra venstre: Mugihiko Yanagida fra Mitsui, Dr. Shane Stephens, CDO FirstElement Fuel, og Jens Berge fra Norwegian Hydrogen. Foto: Norwegian Hydrogen

Norwegian Hydrogen, FirstElement Fuel Inc og Mitsui & Co Ltd skal rulle ut hydrogenstasjoner i Norden

Det nordiske nettverket skal ha en kapasitet som dekker 100.000 hydrogendrevne kjøretøy.

Det er i dag tilnærmet konsensus om at hydrogen vil spille en avgjørende rolle i det grønne skiftet, men for at energiomstillingen skal lykkes må man få på plass en infrastruktur som gjør hydrogen aktuell i transportsektoren, og da spesielt innen tungtransport som lastebiler, busser, biler, tog og skip. Å bygge et nettverk av drivstoffstasjoner for hydrogen er derfor helt avgjørende.

Kort oppsummert er det altså dette bakteppet som har fått de tre partene til å signere en samarbeidsavtale om å utvikle en infrastruktur for tanking av hydrogen, for å akselerere nullutslippsmarkedet for hydrogentransport i de nordiske landene.

Nel: Det går mot lysere tider for elektrolysør-produsenter i EU

Gjør hverandre sterkere

Samarbeidsavtalen er lagt opp slik at de tre partene kan utnytte hvert enkelt selskaps kunnskap og erfaring, samtidig som de beholder fokus på sluttbrukeren.

I følge pressemeldingen eier og driver det California-baserte First Element Fuel Inc det største hydrogenstasjonsnettverket i verden, kalt True Zero Hydrogen Network. Det består i dag av 36 stasjoner på den amerikanske vestkysten, et tall som skal økes til 55 stasjoner innen utgangen av 2023. I løpet av 2022 vil forøvrig First Element fylle over 1,5 millioner kilo hydrogen - fordelt på over 500.000 fyllinger på hydrogenkjøretøy produsert av Toyota, Honda og Hyundai. Selskapet har altså god erfaring i å bygge et skalerbart nettverk av stasjoner, og denne erfaringen går nå inn i samarbeidet.

Sikrer tilgang til kraft fra mer enn 200 småkraftanlegg

Mitsui har på sin side lang erfaring fra å fremme hydrogenbruk, inkludert brenselcellekjøretøyer, gjennom sine investeringer i Hexagon Composites, Hexagon Purus, FirstElement Fuel og en rekke andre hydrogenselskaper globalt. Norwegian Hydrogen har på sin side erfaring fra å tilby grønt hydrogen over hele Norden, samt bygge og drifte produksjonsanlegg, logistikk- og distribusjonssystemer, samt et nettverk av hydrogenstasjoner for tunge kjøretøyer og maritime kunder. Norsk Hydrogen samarbeider også med partnere for å sikre tilgang til nullutslippshydrogen for en rekke andre spesialsektorer, som godstog, havbruk, byggeplasser, gruvedrift og produksjon av bio-e-drivstoff.

— Å støtte Norwegian Hydrogens vekstplaner gir oss en unik mulighet til å sette vår True Zero-plattform ut i livet over hele verden. Det å skape en positiv kundeopplevelse og gjøre hydrogen til en suksess vil også være fantastisk for planeten og vår kamp mot klimaendringene, sier Joel Ewanick, grunnlegger og administrerende direktør i FirstElement Fuel.

Greenstat starter nytt norsk grønt industrieventyr – i India

Jens Berge, CEO i Norwegian Hydrogen

Ikke uventet er også Jens Berge fra Norwegian Hydrogen svært fornøyd når de nå kunngjør det nye samarbeidet:

— Dialogen med våre venner i USA og i Japan har utviklet seg på en veldig positiv måte over tid, og det er helt opplagt at deres støtte vil være av stor betydning for oss, sier Berge.

Kilde: Pressemelding

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.