Nyheter Nyheter
Slik ser CIP for seg at BrintØ vil se ut når det er ferdig. Foto: CIP Media

Danskene vil bygge BrintØ — en kunstig hydrogen-øy i Nordsjøen

Det er Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) som står bak planene om å bygge den kunstige øyen, som altså skal brukes til storskalaproduksjon av grønt hydrogen fra havvind innen 2030.

Det er ingen tvil om at det satses tungt over hele Europa for å frigjøre seg fra russisk olje- og gass, i henhold til EU-kommisjonens REPowerEU-plan.

Ved å bygge en kunstig øy som kan produsere en million grønt hydrogen i året innen 2030, er imidlertid forslaget fra Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) et av de mest ambisiøse vi har sett så langt.

Derfor er storsatsingen på havvind bra for hydrogen

BrintØ

Den kunstige øyen skal hete "BrintØ", og foreslås bygget i den danske delen av Doggerbanken. Det er en 20.000 kvadratmeter stor sandbanke midt i Nordsjøen, som på grunn av sin relativt lave vanndybde og sterke vind skal være svært godt egnet til å produsere grønt hydrogen drevet av elektrolysører fra en tilhørende  havvindpark.

I følge (CIP) skal øyen være i stand til å produsere rundt én million tonn grønn hydrogen per år når den er fullt utbygd. Det vil i så fall tilsvare rundt 7% av EUs forventede hydrogenforbruk i 2030.

— De danske, tyske, nederlandske og belgiske ambisjonene for Nordsjøen viser at vi kan akselerere den grønne omstillingen bare man våger å tenke stort, internasjonalt og i integrerte systemer, sier Thomas Dalsgaard, partner i CIP. Vår plan er å høste grønn energi i stor skala på havet, omdanne energien til grønt hydrogen på våre energiøyer, for så å transportere hydrogenet på tvers av landegrensene via en offshore hydrogeninfrastruktur.

— Dette gir oss enorme muligheter, og danske BrintØ er første skritt i denne  retningen, sier Dalsgaard i pressemeldingen - som ble sluppet rett etter at representanter fra de fire landene hadde blitt enige om å øke sin havvindkapasitet til 65 GW innen 2030, og hele 150 GW innen 2050.

Denne havvindparken får 9,3 millioner pund for å produsere hydrogen

Innovativt prosjekt med globalt markedspotensiale

CIP ser med andre for seg at BrintØ bare er starten, og at det på sikt skal etableres enda flere kunstige energiøyer. Kombinasjonen av den lave vanndybden og den kraftige vinden gir ganske enkelt Danmark en strategisk fordel.

— Når vi nå bygger og utvider den grønne infrastrukturen i Nordsjøen er det naturligvis viktig for oss at vi kan plante det danske flagget raskt og strategisk, sier Dalsgaard. Det vil bidra til at både vi og neste generasjonas dansker og europeeere kan dra nytte av den bærekraftige og uuttømmelige energikilden som Nordsjøen tilbyr, sier han.

Slik ser CIP for seg at BrintØ vil se ut når det er ferdig. Foto: CIP Media

NYHET: Skal rulle ut nordiske hydrogenstasjoner med kapasitet på 100.000 kjøretøy

 

 

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.