Nyheter Nyheter
Hver morgen gir vi deg oversikten over de viktigste nyhetene fra hydrogenmarkedet

Dagens hydrogen-saker i media: 9. juni

I vår nyhetsmorgen gir vi deg oversikt over nyhetsbildet i det norske hydrogenmarkedet. Her er dagens utvalgte.

Rogalandsavis/Dagsavisen: Stavangers første havbruksplan er nå ute på høring. Planen skal også vise tiltak som kan kutte klimagassutslipp i havbruket.

—Av direkte utslipp i havbruksnæringen er det oppdrettsanlegg/servicebåter og brønnbåter som har størst utslipp, sier Tom Kjellsen, rådgiver for havbruk i Stavanger kommune, til Rogalands Avis.

— Av direkte utslipp lokalt er det mest aktuelt med elektrifisering av alle havbruksanleggene, i dag er over 90 prosent av anleggene allerede tilkoblet landstrøm. I tillegg vil det være aktuelt at bransjen elektrifiserer arbeidsbåter, sier Kjellsen.

— Ser man enda lenger fram kan det være aktuelt for brønnbåter å gå over på for eksempel grønt hydrogen eller grønn ammoniakk. I tillegg til hybridiseringen som har skjedd i dagens båter, legger han til.

Industri/Energi: — Norsk sokkel har en fantastisk framtid, forutsatt at vi gjør ting rett, sa Forbundsleder Frode Alfheim på Sikkerhetsforums årskonferanse i Stavanger.

Han trekker blant annet frem at vi skal begynne å produsere utslippsfri, såkalt blått hydrogen, basert på norsk naturgass, med karbonfangst og -lagring (CCS).

— Det er et effektivt klimatiltak som vil gagne både norsk og europeisk industri, og bidra til at Europa når klimamålene, sier han.

Se Per Øyvind Voies innlegg: — Norwegian Hydrogen skal gjøre nullutslipp mulig

Dagsavisen: Torsdag vedtar Stortinget en rekke nye energipolitiske tiltak for å sikre Norge mer elektrisk kraft til en rimeligere pris.

— Men dette er et langt lerret å bleke, skriver Kjell Werner - kommentator i Dagsavisen. Blant lyspunktene trekker han frem at politikerne har klart å gjøre en god energimelding enda bedre: Hurtigløp for kraft- og nettutbygging, jevnlige tildelinger av nytt areal for havvind, og elektrifisering av olje- og gassanleggene på norsk sokkel som et klimatiltak. Samtidig er det et bredt flertall for at olje- og gassvirksomheten ikke skal avvikles, men utvikles.

Werner bekymrer seg likevel over at Stortinget skyver noen av de vanskelige spørsmålene foran seg: Havvindprosjektene skal kun føre strøm til land i Norge, vindkraft på land er komplisert, storsatsing på utvikling og produksjon av batterier, og et landsdekkende nettverk av fyllestasjoner og knutepunkter for hydrogen. Det kan gi u­tslippsfri landtransport, sjøtransport og industriproduksjon.

Politikerne må altså våge å tråkke på noen ømme tær. Noe må ut, spørsmålet er hvem og hva.

En John Deere på hydrogen

EL og IT-forbundet: Artikkelen handler om resultatene på områdene som er viktige for EL og IT på LO-kongressen. Her er det altså flere punkter, men vi hopper rett til punktet om hydrogen:

Før kongressen var det mye fokus på forslag fra NTL og Handel og Kontor om å la deler av petroleumsressursene ligge urørt. Forslagene møtte som forventet motstand fra forbundene som organiserer flesteparten av arbeidstakerne i oljeindustrien og leverandørindustrien.

Arbeidet i redaksjonskomiteen gav et kompromiss som ble enstemmig vedtatt:

«Det må legges til rette for et stabilt aktivitetsnivå på norsk sokkel med økt innslag av nye næringer som karbonfangst og lagring, hydrogen, havvind og mineralutvinning. LO vil utvikle ikke avvikle sektoren. LO mener de ressursene som kan bygges ut må være økonomisk og klimamessig bærekraftige. Det vil medføre at deler av ressursene på norsk sokkel vil ligge urørt.»

Her er vinneren av «Årets Sirkulære Bedrift 2022»

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.