nytt-om-navn
Axel Klafstad har skiftet beite, og har allerede startet hos Metier. Foto: Privat

Hydrogentopp går til rådgivning

Kansellering av hydrogenrør, røde tall og et skuffende statsbudsjett. Det har vært en røff høst for hydrogenbransjen. Samtidig har en av de tydeligste stemmene på den norske arenaen meldt overgang til konsulentbransjen.

Fra sin stilling i GreenH har Axel Klafstad vært en tydelig stemme for hydrogenbransjens grønne skifte. Han har vært aktiv i diskusjonene om differansekontrakter, krav til nullutslipp i verdensarvfjordene og kystruten, skrevet utallige leserinnlegg og kjempet mang en kamp om Fremtidens Hurtigbåt.

For noen uker siden ble det imidlertid kjent at han hadde meldt overgang til Metier. Det lå dermed i kortene at vi måtte ta en prat.

— Nå trenger vi virkelig politikere som tør å lede oss inn i en ny grønn tidsalder

– Vil hjelpe bransjen fra utsiden

Gratulerer med ny jobb. Men dette skjer altså samtidig som hydrogenbransjen, både i Norge og våre naboland, er inne i en krevende periode. Jeg må spørre: Sitter du nå med en følelse av at du kom deg ut i tide?

– Nei. Jeg hadde rett og slett lyst til å jobbe bredere med fornybar energi, og det får man gode muligheter til i konsulentbransjen. Gjennom Metiers organisasjon får jeg tilgang til et spekter av selskaper og problemstillinger, og jeg hadde merket meg at de har en veldig spennende kundeportefølje innenfor både konvensjonell og fornybar energi, samt industri. For meg var dette derfor en mulighet til å bidra med min erfaring inn mot de ulike bransjene, sier Klafstad.

– I tillegg investerer de betydelig i læring og faglig utvikling, så jeg gleder meg til å utvide min kunnskap innen prosjektledelsesfaget. Det er et stort fagområde man aldri blir helt utlært i.

Hva tar du med deg?

Har erfaringen fra hydrogenbransjen formet din tilnærming til energi og industri, og hva vil du eventuelt ta med deg inn i din nåværende rolle?

– Mye av det jeg plukket opp fra hydrogenbransjen er selvsagt overførbart til en bredere sektor, og jeg har selvsagt blitt påvirket av tiden min i GreenH, og før det hos COWI og den Danske Ambassaden.

– Skal jeg oppsummere, er det nok spesielt tre punkter jeg tar med meg: Betydningen av å ha innsikt og forståelse for utfordringene, driverne og ikke minst kompleksiteten av det å ta et prosjekt fra visjon til gjennomføring. Som rådgiver er det viktig å forstå og kjenne til faktorene som påvirker et prosjekt eller selskap, slik at man kan navigere trygt forbi dem, sier Klafstad.

Vil ha 100 hydrogenlastebiler til Nord-Norge innen 2027

Hvordan ser du på fremtiden for energiindustrien?

– Denne høsten har vi sett en tydelig tendens til brems i antall prosjekter som tar investeringsbeslutning. Grunnlaget er selvfølgelig sammensatt, men det er liten tvil om at politiske rammevilkår er en sentral årsak, sier Klafstad.

– Politikerne på Stortinget må enes om en tydelig satsning på klima og miljø, og så må de også stå for det når avgjørelsene skal fattes. I Danmark fikk man et bredt flertall tilbake i 2018 («Energiaftalen») som satte kursen for en grønn og bærekraftig utvikling av dansk næringsliv. Denne avtalen har siden dannet grunnlag for ytterligere brede tiltak på tvers av de politiske fløyene på områdene som skatt, CO2 avgifter og energiproduksjon.

– Dette er vi også nødt til å få til i Norge for å sikre at kraftproduksjonen bygges ut tidsnok og der den trengs i årene fremover. Men da trenger vi bred politisk enighet, ikke ideologier som kjemper mot hverandre. Her er det med andre en jobb å gjøre, sier Klafstad.

Stortinget må ta hydrogenansvar

Takk for praten Axel. Som takk for at du stilte opp skal du få to linjer til å skryte litt av din nye arbeidsgiver også. Hvordan ser du egentlig på Metiers rolle i dette?

– Haha, takk. Vel, det var jo ikke helt tilfeldig at jeg valgte Metier. De har holdt på i over 40 år og er involvert i et stort antall av de største og mest komplekse prosjektene hvert år, så jeg merker jo at det er flinke folk i gangene her.

– Det handler mye om at de trekker på erfaringer fra hele organisasjonen når de skal bistå selskaper med å realisere vellykkede prosjekter, eller få mer ut av de samlede prosjektinvesteringene. Dermed håper jeg selvsagt at også min kompetanse skal komme til nytte, avslutter Klafstad til Hydrogen24.

Flere nyansettelser (og avganger) i hydrogenbransjen får du i vår Nytt-om-navn-spalte

 

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

Røde tall gir ikke omstilling

Knut Granlund, Enova

Stortinget må ta hydrogenansvar

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum
Ada Martine Jakobsen, Maritime CleanTech
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.