Nyheter
Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen spår Hydrogen24.no spennende dager! Foto:  NTB Kommunikasjon/Statsministerens Kontor

Olje- og energiministeren gratulerer!

— Hydrogen er et svært spennende område hvor det vil skje mye fremover. Jeg starter derfor med å gratulere Hydrogen24.no med lanseringen, sier Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen.

— Hydrogen har potensiale til å bli en sentral klimaløsning, og har mange konkurransefortrinn på tvers av teknologi. Utfordringen er naturligvis at teknologiutviklingen går så raskt at det er vanskelig å si om det er innen industri, shipping eller tungtransport hydrogen vil fungere best, sier Persen.

Verdikjeden prioriteres først

Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen Foto: NTB Kommunikasjon / Statsministerens kontor
Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen. Foto: NTB Kommunikasjon / Statsministerens kontor

— For oss i regjeringen er det overordnede målet å tilrettelegge for, og oppnå en sammenhengende verdikjede for hydrogen – slik at både produksjon, distribusjon og bruk av hydrogen utvikles parallelt, sier Olje- og energiminister Persen.

EU og flere europeiske land har allerede satt ambisiøse mål for produksjon av hydrogen. I Norge er det veikartet for hydrogen som stadfester ambisjonene om både hydrogenknutepunkt og industri- og pilotprosjekt.

— Skal vi lykkes må midlene gjøres tilgjengelig, samtidig som vi justerer virkemidlene underveis, sier Persen. Det innebærer at vi utreder før vi bevilger, og så kan det komme økte bevilgninger i etterkant, sier hun – og kommer med følgende eksempler:

● Regjeringen har allerede fulgt opp med 8 millioner til en helhetlig utredning på hydrogen
● Regjeringen har satt av 220 millioner til forskningsrådet, infrastruktur og knutepunkter
● Regjeringen har øremerket 550 millioner til Enova, og den grønne omstillingen av næringslivet
● Senest i desember 2021 ga Enova tilsagn om over 1 milliard i støtte til 3 hydrogenprosjekter (drevet av henholdsvis Yara Norge AS, Tizir Titanium and Iron AS, og Horisont Energi AS).

Offentlig og privat samarbeid er nøkkelen

— For regjeringen er det viktig å bidra til at norske aktører tar eierskap til hydrogen, og da er det helt avgjørende med et offentlig og privat samarbeid, sier Persen.

Vi har jo allerede et apparat for dette, og det er grunnen til at vi blant annet styrker Enova, Norges Forskningsråd, Innovasjon Norge, Gassnova, og det statlige klimainvesteringsselskapet Nysnø med økte bevilgninger på statsbudsjettet i 2022.

— 2021 var forøvrig et godt eksempel på hvor effektivt dette samarbeidet kan være, sier Persen. Sammen med Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Gassnova støttet Enova ulike hydrogenprosjekter med totalt 1,6 milliarder, og dette beløpet vil igjen utløse over 2 milliarder i investeringer fra næringslivet.

Dette viser tydelig at det både har blitt og blir satset tungt på utvikling av hydrogen som klimaløsning, så dette blir spennende å følge fremover, avslutter Olje- og energiminister Persen.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

– Hydrogen kan bli Skandinavias nye olje

Maria Hagelberg, KLM-AIRFRANCE
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.