Nyheter Industri
North of Scotland Hydrogen Programme. Foto: scottishpower.com

Skal lage whisky med hydrogen

Scottish Power har inngått samarbeid med Storegga om å utvikle, bygge og drifte grønne hydrogenanlegg over hele Skottland. Resultatet vil komme Skottlands bryggerier til gode.

Det er i en felles pressemelding at de to samarbeidspartnerne kunngjør planene om å bygge flere grønne hydrogenprosjekter i det skotske høylandet.

De første prosjektene skal ligge i Cromarty Firth-regionen (nord for Inverness), et område som er kjent for sine mange destillerier. Så hvis du lurte er det altså ikke  tilfeldig at pressemeldingen nevner at dette vil komme whisky-bryggeriene til gode.

Storegga har nemlig jobbet med destillasjonssektoren og energiskiftet siden 2014, og allerede i 2019 bekreftet Scotch Whisky Association Pathway to Net Zero-rapporten at hydrogen kan være nøkkelen for å nå Net Zero i destillasjonssektoren. Grunnen er kort fortalt at destillering av whisky krever mye og langvarig oppvarming.

Sikrer tilgang til kraft fra mer enn 200 småkraftanlegg

20 tonn grønt hydrogen per dag i 2024

— Cromarty Green Hydrogen Project forventes å bli Storbritannias største grønne hydrogenanlegg når det starter driften i 2024. Og vi tror at det raskt vil vokse videre, sier Andrew Brown fra Storegga.

Cromarty Hydrogen Project skal være i drift i løpet av 2024, og vil da levere opp til 20 tonn grønt hydrogen per dag. Anlegget skal imidlertid være skalerbart.

Dersom etterspørselen øker kan det altså skaleres opp i etapper, slik at det når hele 300 MW innen slutten av ti-året.

Overgangen til grønt hydrogen, som altså produseres ved hjelp av elektrolyse og fornybare energikilder, gjør nemlig at bryggeriene kan redusere sitt forbruk av fossilt brennstoff til oppvarming.

Resultatet er altså at det grønne hydrogenet om få år vil bidra til å gjøre Skottlands nasjonaldrikk litt grønnere.

Nikola begynner endelig å vise seg frem igjen

Flere fordeler med hjemmelaget grønt hydrogen

Også skottene tenker på energiforsyningssikkerhet i disse dager, i tillegg følger de utviklingen i transportbransjen tett.

I følge pressemeldingen er det spesielt tungtransporten som er interessant, ved at det grønne hydrogenet kan brukes i søppelbiler, busser og lastebiler, i tillegg til jernbane, fly og skipsfart.

— Dette er en milepæl for våre ambisjoner om å støtte veksten av grønn hydrogenproduksjon over hele landet og avkarbonisere tungindustrien. Det handler om å transformere industrien i  det skotske høylandet, slik at vi gjør en forskjell for mennesker, bedrifter og lokalsamfunn, sier Barry Carruthers fra ScottishPower.

ASKO med hydrogenlastebiler som kjører opp mot 90 mil!

Kilde: Pressemeding

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.