Slik vil Equinor avkarbonisere Storbritannia med hydrogen
Equinor og SSE Thermal har kjøpt kraftselskapet Triton Power. Det innebærer at anlegget Saltend Power Station går over til hydrogen.
Triton Powers Saltend Power Station er i dag et konvensjonelt gasskraftverk med en kapasitet på 1,2 GW, og jobben til kraftverket er å bidra med strøm i de periodene det er lite strøm å få fra sol og vind.
Etter oppkjøpet starter Equinor og SSE arbeidet med å forberede kraftverket for å bruke opptil 30 prosent hydrogen fra 2027, og målet er å øke til 100 prosent hydrogendrift etter hvert.
Hydrogen fra H2H Saltend
I følge dagens pressemelding hevdes det at hydrogenet kan komme fra Equinors hydrogenprosjekt H2H Saltend, som altså gjør om naturgass til hydrogen ved karbonfangst og lagring slik at mer enn 95% av CO2-innholdet fanges.
Saltend Power Station kan dermed bli en viktig kunde til hydrogenprosjektet. Med kjøpet kan Equinor sammen med SSE Thermal dermed begynne å avkarbonisere fleksibel kraft og samtidig bidra til å utløse produksjon av lavkarbonhydrogen også til industriformål.
— Oppkjøpet vi har gjort med SSE Thermal viser vår forpliktelse til å bygge et bredt energisamarbeid med Storbritannia, sier Irene Rummelhoff - konserndirektør markedsføring, midtstrøm & prosessering (MMP) i Equinor. Vi fortsetter arbeidet med å forsyne det britiske markedet med pålitelig energi og for å redusere utslippene gjennom å tilby overgang til hydrogen gjennom vårt hydrogenprosjekt H2H Saltend.
Det å bidra til fleksibel strømforsyning med lave CO2-utslipp for å støtte væravhengig, fornybar energi er avgjørende for å sørge for energisikkerhet gjennom energiomstillingen, sier hun.
— Fleksibel fornybar energi vil bli helt avgjørende de kommende årene, både som back-up og når det gjelder å trygge forsyningssikkerheten, fortsetter Catherine Raw - administrerende direktør i SSE Thermal.
Samtidig vil den virkelige gevinsten på lenge sikt være hvordan vi bidrar til avkarboniseringen, og vi er spesielt begeistret over mulighetene for hydrogen- og karbonfangst. Sammen med Equinor vil vi derfor utforske alle muligheter for å avkarbonisere Saltend og skape nye muligheter for andre virksomheter i en framtid med netto null utslipp, avslutter hun.
Hybrit: Verdens første fjellager for fossilfritt hydrogen har åpnet
Karbonkutt i Humber-regionen er helt avgjørende
Som Storbritannias største industriklynge har Humber-regionen årlige utslipp på over 12 millioner tonn CO2, noe som er over 50% mer enn fra den nest største klyngen. Avkarbonisering er derfor helt avgjørende for at denne industrien skal kunne fortsette å drive når samfunnet skal oppnå netto null utslipp.
I tillegg til å sørge for fleksibel fornybar kraft vil hydrogenprosjektet H2H Saltend også gjøre det mulig for industrien å bytte fra kull til hydrogen.
Dette gjelder blant annet fabrikker som inngår i Saltend Chemicals Park, som forsynes med strøm og damp fra Saltend Power Station.
— Denne avtalen gjør det mulig for Triton Power å fortsette å tilby kritisk viktige netttjenester og fleksibel kraftproduksjon, samtidig som vi bygger på det vi allerede har gjort innen avkarbonisering. Jeg har vært spesielt imponert over visjonen og engasjementet til Equinor og SSE Thermal, og mener de har evnene og kunnskapen som kreves for at prosjektene vi jobber med kan utvikles raskt, sier Mick Farr, direktør for Triton Power.
— I perioden under vårt eierskap ECP er stolt over å ha reposisjonert porteføljen i tråd med behovet for avkarbonisering. Ved å allerede ha gjort Deeside til en karbonnøytral leverandør av tjenester som sikrer stabilitet og forebygger frekvensavvik i strømnettet, med H2H Saltend underveis og med overgang til Equionors og SSE Thermals eierskap er vi overbevist om at anleggene vil fortsette å være en modell for miljømessig ansvarlig strømproduksjon gjennom energiomstillingen, sier Rahman D’Argenio, partner i ECP.
Kilde: Equinor
Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn
Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!