Nyheter Politikk
Tejs Laustsen Jensen, CEO Brintbranchen – Hydrogen Denmark. Foto: Brintbranchen.dk

#Sommerspalte:

— REPowerEU er en gamechanger

Og selv om det gjelder hele energibransjen, gjelder det spesielt hydrogenbransjen, sier Tejs Laustsen Jensen – CEO for Brintbranchen i Danmark.

Navn: Tejs Laustsen Jensen

Stilling: Direktør / CEO Brintbranchen  – Hydrogen Denmark

 

1. Hva har vært det viktigste for bransjen og din virksomhet det siste halvåret?

Hydrogenbranchen har rykket sig utroligt meget det seneste halve år – eller måske er det verden omkring, der har rykket sig. Hydrogen er blevet en central del af både den grønne omstilling og vejen til fossil uafhængighed.

Det kan lyde lidt kunstigt, men det vigtigste, der er sket, er i virkeligheden det, at der er sket så meget forskelligt på samme tid.

Der har været en hel række af nye tiltag i det første halvår af 2022, som vi aldrig har set før. Det handler både om en generel intensiveret indsats for omstillingen, men jo selvfølgelig desværre også meget om den brutale russiske invasion af Ukraine. Europa skal være fri for fossil, russisk energi, og det har accelereret den grønne indsats.

Vigtigst for Danmark har selvfølgelig været den dedikerede hydrogenstrategi, som regeringen præsenterede i foråret. Den er både ambitiøs og meget detaljeret, og tager og hånd om mange af de regulatoriske udfordringer som branchen står overfor. Men også på europæisk plan er udviklingen rykket hurtigt. REPowerEU kommer til at være en gamechanger for hele energibranchen og ikke mindst for hydrogenbranchen.

REPowerEU: Her er de 5 punktene du bør vite om

Og så lagde den danske by Esbjerg både navn og rammer for en deklaration, der kommer til at betyde en hidtil uset opskalering af grøn energiproduktion i Nordsøen. Nordsøen kommer til at være Europas grønne kraftværk, og her vil hydrogen spille en afgørende rolle i forhold til at bruge den grønne strøm i de sektorer, der ikke kan elektrificeres direkte.

Danskene vil bygge kunstig hydrogen-øy i Nordsjøen

Jeg tror ikke helt det er gået op for folk endnu, men vi har over de sidste 4 måneder truffet beslutninger, der grundlæggende kommer til at forandre vores samfund – og med hydrogen som et afgørende omdrejningspunkt.

2. Og hva tror du blir det viktigste for dere det neste halvåret?

I første halvår så vil rigtigt mange nye, store aftaler falde på plads. Næste halvår – og tiden derefter – handler om implementering. Ambitionerne er lagt fast i aftalerne, nu handler det om at gøre dem til virkelighed.

Det er en stor, og svær opgave, men det er absolut afgørende, at føre planerne ud i livet – hurtigt. Vi skal også have langt mere fokus på hydrogeninfrastruktur, så hydrogenen billigt og effektivt kan blive først rund i og mellem lande.

Det er afgørende for at kunne decarbonisere lande med især store industrier. Og så skal vi fokusere på at skabe et erhvervspush for hydrogen og hele værdikæden bag. Hydrogen kan blive lige så stor en erhvervssucces som vedvarende energi, hvis ikke større. Derfor skal vi tage det seriøst i også en erhvervssammenhæng, og skubbe på for opskalering af industrien og sikre eksport af de grønne teknologier.

Nel: Det går mot lysere tider for elektrolysør-produsenter i EU

3. Tror du Norge kommer til å nå klimamålene i 2030?

Ja, det tror jeg, hvis I har viljen. Det er bestemt ikke urealistisk, men det kræver selvfølgelig en prioritering af omstillingen. Norge har store ressourcer på vedvarende energi, så det handler om at træffe valget om, at man vil nå klimamålene.

Her er hydrogen afgørende, men det er nødvendigt, at også Norge først og beslutter at hydrogenen først og fremmest skal være grøn og ikke primært blå. Det er den løsning der reelt er holdbar og kan sikre at vi ikke låser os fast i investeringer koblet til fossile kilder.

4. Hva skal du gjøre i sommer?

Jeg skal på ferie med min hustru og to børn.

De sidste par år har vi haft stor succes med bilferier i Europa. I år går turen til Tyskland og Østrig – og det er selvfølgelig i en hydrogenbil! Så undgår vi også både luftfartsstreker og udledninger.

5. Har du noen favorittmat / drikke om sommeren?
Som far til to små børn, så er is en fast bestanddel af sommerdiæten, så dem skal vi have mange af. Men personligt er jeg mere til friske jordbær. Og mon ikke sommeren også kommer til at byde et godt glas kold hvidvin i ny og næ – det satser jeg på.

TRYKK HER FOR Å SE FLERE INNLEGG I VÅR #Sommerspalte!

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

Oslo og Akershus viser hvorfor bompenger er smart klimapolitikk

Ingvild Kilen Rørholt, Miljøstiftelsen ZERO
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.