Nyheter Industri
Geirangerfjorden. Foto: Per Eide / Norwegian Hydrogen

Hellesylt Hydrogen Hub blir realisert: Vil levere grønt hydrogen til Geirangerfjorden to år før fristen

Norwegian Hydrogen AS etablerer grønn hydrogenproduksjon på Hellesylt innen 4. kvartal 2023, over to år før den UNESCO-vernede Geirangerfjorden skal være utslippsfri.

— Hellesylt-anlegget er plassert rett i nærheten av UNESCOs verdensarvområde i Geirangerfjorden. Det gjør at vi er stolte over å bekrefte at vi der dermed vil kunne tilby grønt hydrogen til alle som trenger det lenge før det blir nullutslippskrav i verdensarvfjordene den 1. januar 2026, sier Jens Berge administrerende direktør i Norsk Hydrogen.

Avtalen med FEST er i boks

Selv om nyheten først ble kjent idag, var det den 19. mai at Norwegian Hydrogen signerte avtalene med det tyske selskapet FEST om levering av et komplett produksjons- og prosessanlegg for hydrogen.

Elektrolyse-kontaineren til FEST. Foto: Norwegian Hydrogen

 

Det nye anlegget blir levert i en kontainerløsning og består av en 3 MW elektrolysator basert på PEM-teknologi, med kompressorsystemer og hydrogenlagring som skal gi en total kapasitet på 1.300 kilo hydrogen per dag.

Investorene står i kø: Norske Hydrogen Mem-Tech henter 170 millioner

Jens Berge, CEO i Norwegian Hydrogen

At hydrogenet er på plass er avgjørende for det grønne skiftet

— Med denne kontrakten får vi slutt på "høna-og-egget-problematikken" i regionen, sier Berge.

— At vi starter på Hellesylt er derfor et godt eksempel på at vi i Norwegian Hydrogen mener alvor med vår satsing  på produksjon og infrastruktur. Å ha tilgang på grønn hydrogen er helt avgjørende for å få til et grønt skifte, uansett om det er snakk om lastebiler, busser, biler, tog eller skip.

Prosjektet på Hellesylt er derfor et viktig steg i riktig retning som vil gi oss god og verdifull erfaring, fortsetter han.

Danskene vil bygge kunstig hydrogen-øy i Nordsjøen

Matthias Authenrieth fra FEST.

Langsiktig partnerskap

—  Vi i FEST setter stor pris på tilliten og ser frem til et langsiktig partnerskap med Norwegian Hydrogen, sier FEST-sjef Matthias Authenrieth.

— Dette er vårt første hydrogenanlegg for det norske markedet, og markerer derfor en starten på vår norske og skandinaviske hydrogensatsing, sier han.

Denne havvindparken får 9,3 millioner pund for å produsere hydrogen

Sirkulært fokus

Andreas Østigard

— Kontrakten med FEST sikrer at Norsk Hydrogen kan gi våre kunder grønt hydrogen innen 4. kvartal 2023, så dette var det beste alternativet både kommersielt og teknisk for Hellesylt Hydrogen Hub-prosjektet, sier en svært fornøyd prosjektleder Andreas Wenaas Østigård.

— Underveis i prosjektet vil vi forøvrig fokusere på å utnytte energiressursene i området best mulig. Ved å fokusere på sirkulærøkonomi bruker vi for eksempel overskuddsvarme fra hydrogenproduksjonen til oppvarming av hotellet like ved, samtidig som overskytende oksygen kan brukes av landbasert akvakultur, avslutter Østigård.

Lager kjede med hydrogenstasjoner

Norsk Hydrogen vil også bygge en hydrogenstasjon i fjorden, og stasjonen skal kunne brukes til fylling av både skip og kjøretøyer på hydrogen.

Les mer:

NYHET: Skal rulle ut nordiske hydrogenstasjoner med kapasitet på 100.000 kjøretøy

Et perfekt utstillingsvindu

—  Man kan knapt få et bedre utstillingsvindu enn verdensarvkommunen Stranda, når det gjelder å få på plass den første brikken for det grønne skiftet og hydrogensatsingen i Norge, sier ordfører i Stranda kommune, Jan Ove Tryggestad.

— Det er ikke gitt at dette skal skje i en liten bygd på Sunnmøre. I dette prosjektet har imidlertid Norwegian Hydrogen vist både pågangsmot, risikovilje og samfunnsansvar. Vi ønsker dem derfor lykke til, avslutter Tryggestad.

Agder Energi vil lage grønt hydrogen og ammoniakk i Kvinesdal

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

Oslo og Akershus viser hvorfor bompenger er smart klimapolitikk

Ingvild Kilen Rørholt, Miljøstiftelsen ZERO
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.