Nyheter Industri
Knut Førland fra HYDS har tommelen opp for lokalprodusert grønn hydrogen! Foto: Privat

#Sommerspalte:

— Det viktigste nå blir å sette vårt første hydrogenanlegg i drift

Så må vi vekke myndighetenes interessere for mindre skalerbare anlegg basert på lokalprodusert grønt hydrogen, sier Knut Førland.

Navn: Knut Førland
Stilling: Leder for forretningsutvikling & salg, Hydrogen Solutions AS (HYDS)

1. Hva har vært det viktigste for bransjen og din virksomhet det siste halvåret?

Det viktigste for bransjen er at vi har sett et positivt momentum og nye spennende forretningsmuligheter for bruk av hydrogen. For HYDS sin del er nok det viktigste samarbeidet vi har inngått med Europas ledende småkraftaktør (Småkraft AS), et samarbeid som åpner opp for mange spennende muligheter for produksjon av grønt hydrogen inn mot småkraftsektoren.

Sikrer tilgang til kraft fra mer enn 200 småkraftanlegg

Videre må nevnes samarbeidet vi har etablert med Dalane Energi og Eigersund Næring & Havn. Dette samarbeidet har munnet ut i inngåelse av kontrakt på et 1 MW hydrogenanlegg i Egersund havn, samt etableringen av Dalane Hydrogen. Sammen med Dalane Energi og gruveselskapet Titania har vi også inngått en svært spennende intensjonsavtale med Sokndal kommune om leie av areal for en storskala hydrogen- eller ammoniakkproduksjon i Tellnes Næringspark v/Jøssingfjorden. Sist, men ikke minst må arbeidet med å bygge vårt første hydrogenanlegg på Stord selvsagt trekkes frem.

Samarbeidet vi for få dager siden flagget med Glitre Energi om utvikling av et svært spennende hydrogenprosjekt i tidligere Buskerud, vil også kreve mye av oss fra høsten av. Dette gjør også at vi for tiden søker etter flere nye medarbeidere.

Nytt hydrogenprosjekt skal være perfekt for Norge

2. Og hva tror du blir det viktigste for dere det neste halvåret?

Det viktigste blir utvilsomt å sette vårt første hydrogenanlegg i drift på Stord. Anlegget skal både levere hydrogen til Sustainable Energy sitt testsenter, og til Westgass som vi samarbeider tett med. Anlegget blir det første av sitt slag i Norge.

Samtidig blir en viktig oppgave for oss å få myndighetene og virkemiddelapparatet til å vise større interesse for mindre skalerbare anlegg basert på lokalprodusert grønt hydrogen. Dette vil bidra til en raskere utbygging av hydrogeninfrastruktur enn store svært kostbare anlegg, og lokalprodusert hydrogen tett inn til kundene reduserer også transportkostnadene i betydelig grad.

Raskere utfasing av syntetiske kuldemedium kan forenkle hydrogen i skipsfart

3. Tror du Norge kommer til å nå klimamålene i 2030?

Nei, det grønne skiftet går dessverre for sakte. Med dagens tempo ligger Norge an til å kutte utslippene med bare 20 prosent, mens målet er 55 prosent.

Det er flaut at vi på ingen måte klarer å følge nabolandene våre i å kutte utslipp. Regjeringen må derfor skjerpe seg, og skal vi lykkes med å stoppe klimaendringene er ny fornybar energi helt nødvendig. Her vil produksjon av hydrogen fra fornybart kraftoverskudd være en viktig del av løsningen.

Knut Førland fra HYDS. Foto: Privat

 

4. Hva skal du gjøre i sommer?

Mesteparten av sommeren skal tilbringes hjemme i Rosendal med fjellturer, samt hyppige besøk på Baroniet og Galleri G. Guddal. Så blir det en uke ferie i Spania på Costa Blanca kysten.

5. Har du noen favorittmat / drikke om sommeren?
Fiskesuppe kommer høyt på listen, men sjøkreps fra den lokale fiskeren i Rosendal er også en favoritt.

Når det gjelder drikke er jeg veldig glad i kortreist eplesider, både med og uten alkohol. Ellers er jo vann og rabarbrasaft m/isbiter kanskje de aller beste sommerdrikkene.

TRYKK HER FOR Å SE FLERE INNLEGG I VÅR #Sommerspalte!

HYDS ønsker å etablere Egersund som landets første havn med hydrogenbunkring

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

– Hydrogen kan bli Skandinavias nye olje

Maria Hagelberg, KLM-AIRFRANCE
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.