Nyheter Industri
Kraftprodusenten Glitre Energi ønsker å produsere grønt hydrogen ved sine elvekraftverk, og skal nå teste HYDS sin løsning på Gravfoss elvekraftverk. Foto: Glitre Energi 

Nå skal HYDS og kraftselskapet Glitre Energi produsere grønt hydrogen

Går piloten på produksjonsanlegget på Gravfoss i Buskerud etter planen vil HYDS dermed stå for utbygging og drift av hele tre hydrogenanlegg.

Kraftprodusenten Glitre Energi ønsker nå å produsere grønt hydrogen ved sine elvekraftverk, og har derfor bestemt seg for å teste løsningen til HYDS i en ny pilot.

Dersom pilotprosjektet går etter planen og Glitre Energi beslutter å realisere hydrogenanlegget vil HYDS også få oppdraget med å bygge og drifte det.

— Dette er et veldig spennende pilotprosjekt med et fremoverlent kraftkonsern, sier Thor Henrik Hagen, daglig leder i HYDS. I utviklingsfasen kommer vi til å jobbe tett med Glitre Energi på byggsiden og med å sikre markedspotensialet. Dette gir oss også en inntreden på Østlandet. Potensialet er stort og vi legger til rette for en skalerbar utvikling, sier han på selskapets nettsider.

— Det viktigste nå blir å sette vårt første hydrogenanlegg i drift

Anlegg nummer tre

HYDS ble etablert i mars 2021 med Sunnhordland kraftlag og Liquiline som eiere, og har allerede to anlegg under bygging (Stord og Egersund). Dersom anlegget til Glitre Energi realiseres vil HYDS være totalleverandør, og levere nøkkelkomponenter som elektrolysør og kompressor.

— I tillegg skal vi ha et koordinerende driftsansvar. Der kommer kompetansen vi opparbeider oss fra de to andre anleggene godt med, sier Hagen.

Sikrer tilgang til kraft fra mer enn 200 småkraftanlegg

Mer effektiv utnyttelse av vannkraften

Grunnen til at Glitre Energi vurderer å investere i hydrogenproduksjon er at de ønsker å utnytte strømproduksjonen fra elvekraftverkene enda mer effektivt enn i dag.

— Dagens elvekraftverk gir oss en begrenset mulighet til å regulere vannet i vassdragene. Gjennom denne piloten ønsker vi derfor å se om hydrogenproduksjon kan øke verdien av vannkraften, ved å bruke tidene med lav pris til å produsere hydrogen, sier Martine Andersen Ulvin, prosjektleder i Glitre Energi.

Fra venstre: Øyvind Dale, Thor Henrik W. Hagen, Knut Førland og Vigdis Hjertaker Hope i HYDS. Foto: Hilde Zwaig Kolstad/HYDS

 

Glitre Energi satser på grønt hydrogen

Ønsker å bytte ut diesel med hydrogen

Pilotprosjektet skal også bidra til å utvikle hydrogenmarkedet, og Glitre Energi håper blant annet å bidra til at anleggsbransjen erstatter diesel med hydrogen.

— Verdikjeden rundt hydrogen er fortsatt veldig umoden, så vi trenger aktører som kan løfte den og få i gang et marked. Vi er et kraftkonsern som ønsker å gå foran i det grønne skiftet, og prøver med dette pilotprosjektet å ta et tak for å styrke verdikjeden, sier Ulvin.

— At HYDS kan levere et nøkkelferdig produkt var avgjørende for at vi valgte dem som samarbeidspartner. HYDS har både kompetanse og praktisk erfaring med å sette opp hydrogenproduksjon, sier Ulvin.

Nytt hydrogenprosjekt skal være perfekt for Norge

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.