Nyheter Maritimt
Are Opstad Sæbø fra Greenstat. Foto: Privat

#Sommerspalte:

— Nå gjelder det å komme godt ut fra startgropen

Slik at prosjektene som har fått støtte blir vellykkede og tilgjengeliggjør hydrogen til skipsfart og annen næring, sier Are Opstad Sæbø fra Greenstat.

Navn: Are Opstad Sæbø

Stilling: Green Hydrogen Project Manager Greenstat

1. Hva har vært det viktigste for bransjen og din virksomhet det siste halvåret?

Det er vanskelig å komme utenom Enova-tildelingene nå i juni, både for bransjen og for Greenstat. Her vil jeg gjerne gi honnør til Enova for å ha økt fra 2-4 prosjekt som var annonsert i utlysningen, til 5 maritime knutepunkt. Det var helt riktig å gjøre og ikke minst helt nødvendig for å få opp farten. Det må helt klart enda mer til, men dette var et steg i riktig retning.

Jeg vil også rose Enova for å støtte både produksjon og forbruk samtidig, og på den måten redusere «høna-og-egget-utfordringen» som vi er så vant til å snakke om i hydrogenbransjen.

Her er Enova-vinnerne som deler 1,12 milliarder

2. Og hva tror du blir det viktigste for dere det neste halvåret?

Det viktigste for Greenstats hydrogensatsing det neste halvåret blir å bidra til at de prosjektene vi er involvert i kommer godt ut fra startgropen, slik at prosjektene som nå har fått støtte blir vellykkede prosjekt som tilgjengeliggjør hydrogen til skipsfart og annen næring.

I tillegg er vi involvert i andre hydrogenprosjekt som allerede er under realisering. F.eks. på Stord hvor Stord hydrogen skal produsere hydrogen til Sustainable Energy katapultsenter (Energy house), og i Rørvik hvor H2 Marine og NTE skal produsere hydrogen til verdens første hydrogendrevne servicebåt til oppdrettsnæringen. Disse prosjektene er det også veldig viktig for oss å lykkes med.

Slik skal NTE Energi og H2 Marine gjøre maritimt hydrogen konkurransedyktig

Det er ingen tvil om at vi har mange spennende oppgaver foran oss i tiden som kommer. I tillegg skal vi utvide staben og fortsette å utvikle fremtidige hydrogenprosjekt i samarbeid med andre aktører og i samarbeid med bransjen. Et godt eksempel på et viktig samarbeidsprosjekt er International Climate Summit som Greenstat arrangerer sammen med Norsk Hydrogenforum, Arena H2Cluster, Indias PHD Chamber of Commerce and Industry, Invest India og Innovasjon Norge. Denne begivenheten foregår i Bergen i slutten av august.

— Alle bør få med seg konferansen i august

3. Tror du Norge kommer til å nå klimamålene i 2030?

Vel, kan jeg protestere på spørsmålet? Jeg har vært en del på tur. Både lange skiturer og klatreturer. En sikker killer for enhver tur, er når noen i turfølge, allerede tidlig, sår tvil om vi kommer til å klare turens mål – et mål som ble satt i fellesskap bare like i forveien. For det første er det nesten en garanti for å ikke nå målet, og for det andre bidrar det ikke til god stemning.

Derimot, om en lykkes, er det ingenting som føles bedre – både underveis og etterpå. Nå er det sikkert noen som vil tenke seg om før de blir med meg på meg på tur etter å ha lest dette, men la meg forsikre deg om at det er forskjell på turmål. Noen er viktigere enn andre. På akkurat denne turen som vi har begitt oss ut på nå, har vi ikke råd til å mislykkes.

Så la oss heller gripe mulighetene og ha det gøy på veien. Jeg er sikker på at det grønne skiftet innebærer et hav av muligheter, og i tillegg gode muligheter for bedre livskvalitet.

Dessuten er det sånn at klimakrisen ikke er svart-hvitt. Om Norge reduserer sine klimagassutslipp med 40% så er det bedre enn 39%, og 50% er bedre enn 49%, og 60% er bedre enn 55% om vi skulle finne på å «overprestere». Så la oss gi gass og få det gjort! Det er ingen tvil om at det vil kreve viktige politiske prioriteringer, men la meg avslutte med en ny parallell som passer i badesesongen: Det er kjipere å være den som står igjen på stupebrettet, enn det er å hoppe. Og etterpå blir det god stemning, og alle var enig om at det var en god ide.

Greenstat starter nytt norsk grønt industrieventyr – i India

4. Hva skal du gjøre i sommer?

Det blir norsk/svensk sommer med kjæresten min. Vi har mye åpent, men også noen konkrete planer: En fottur til Besso turisthytte, hjertet av Hardangervidda. En padletur med Allykanoen på Halnesjøen og videre til Fagerheim fjellstue, hvor turen avsluttes med middag.

Are Opstad Sæbø fra Greenstat. Foto: Privat

 

I tillegg tenker vi oss en tur til Bohulän som er kjent for fin klippeklatring og nærhet til sjøen. Der håper jeg å få tid til både litt klatring, bading, lesing og late dager uten å se på klokken, eller mobilen.

5. Har du noen favorittmat / drikke om sommeren?

Sommeren er tid for småspising, høsting og mye dessert: Jordbær med fløte, rips med vaniljesaus, bringebær, moreller, plommer, blåbær og molter. Jeg er velsignet med tilgang på selvplukk, og har medfødte sankergener, så sommeren er en god tid.

Det er heller ikke feil med en røye eller fjellaure røykt på Aburøyken en sen sommerkveld. Til drikke slår jeg et slag for Hardangersideren, Norges svar på Champagne.

TRYKK HER FOR Å SE FLERE INNLEGG I VÅR #Sommerspalte!

Greenstat og Everfuel vil etablere Hydrogen-hub i Kristiansand

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

– Hydrogen kan bli Skandinavias nye olje

Maria Hagelberg, KLM-AIRFRANCE
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.