Hydrogenfolk
Per Øyvind Voie, Norwegian Hydrogen
Per Øyvind Voie, Norwegian Hydrogen

— Høydepunktene har stått i kø, og det er mer i vente

Per Øyvind Voie fra Norwegian Hydrogen er første person ut i vår nye serie Hydrogenfolk: Stedet der bransjens aktører tar tempen på det norske hydrogenmarkedet og utfordrer hverandre.

Hva har vært det viktigste for hydrogenbransjen og din virksomhet det siste halvåret?

For bransjen må det utvilsomt være Inflation Reduction Act (IRA) i USA. Den har skapt et helt utrolig momentum for grønt hydrogen, og USA har virkelig tatt på seg ledertrøyen i verdens hydrogenkappløp. Nå ser vi at EU følger etter med nye og kraftfulle tiltak. I Norge fortsetter vi å utrede… Men vi får håpe norske politikere også våkner før det er for sent.

For Norwegian Hydrogen har høydepunktene stått i kø – og flere er i vente. Men å få Mitsui inn på eiersiden i sommer var utvilsomt svært viktig. Deres kompetanse og nettverk er rett og slett gull verdt. For satsingen vår på fyllestasjoner var det også veldig gøy å nylig kunne offentliggjøre oppkjøpet av det finske selskapet HydRe. Om noen har tvilt tror jeg alle nå forstår at vi mener alvor når vi sier vi skal bli ledende i Norden på hydrogen til transportsektoren.

Og hva tror du blir det viktigste for dere det neste halvåret?

I løpet av januar og februar har vi mer en doblet antall ansatte, fra 10 til 22. Det gir oss en solid økning i kapasitet til å utvikle både eksisterende og nye prosjekter i samarbeid med partnere, leverandører og kunder. Forhåpentligvis vil enda flere kunder få øynene opp for hydrogen som løsningen for å kutte utslipp, og at Norwegian Hydrogen er selskapet å samarbeide med for å lykkes med det.

Hvordan reiser du til og fra jobb?

Jeg bor i Oslo og tar T-banen til og fra jobb. Når jeg en sjelden gang må kjøre bil et sted har vi en hydrogenbil i selskapet som fungerer helt utmerket og som sørger for at jeg fortsatt kommer meg frem og tilbake helt utslippsfritt.

Du blir utpekt til Enova-sjef for en dag: Hvilket område, felt eller bransje vil du tildele Enova-midler?

Jeg hadde brukt mye av tiden på å suge til meg mest mulig kunnskap fra alle de fantastisk flinke folkene som jobber i Enova. Så hadde jeg nok lagt vekt på å utnytte handlingsrommet i EU-regelverket enda mer, slik at tilsagn som gis faktisk blir utløsende.

Det snakkes mye om milliarder til hydrogen – men hvor mange investeringsbeslutninger har de utløst? Det er ikke noe å skryte av om støttegraden er så lav at pengene blir returnert om noen år fordi prosjektene blir skrinlagt.

I Sverige har de gitt 100% i CAPEX støtte til fyllestasjoner for hydrogen. Om inhabilitet ikke hadde spilt noen rolle hadde jeg utlyst noe liknende i Norge.

Hvordan ser din drømmehelg ut?

Full av gode opplevelser for barna på dagtid. Og barnevakt og gode opplevelser, god mat og god drikke med kona og/eller gode venner på kveldstid.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.