Hydrogenfolk
I dagens sommerspalte møter du Martin Hennum. Foto: Privat

#Sommerspalte 2023:

— Spesielt november blir en heftig måned

Bli bedre kjent med Martin Hennum fra H2Cluster og Ocean Hyway Cluster i dagens sommerspalte.

#1. Vi er nå halvveis i 2023. Hvis du skal trekke frem minst ett høydepunkt så langt: Hva har vært det viktigste for din virksomhet det siste halvåret?

Jeg startet i H2Cluster i januar, så vinteren og våren har vært bratt, hektisk og lærerik!

For egen del er samarbeidsavtalen vi skrev mellom H2Cluster og Ocean Hyway Cluster i mars – slik at jeg jobber for begge klyngene siden april i år – veldig inspirerende. Det er dyktige folk på begge sider av fjellet som det er morsomt å jobbe sammen med!

I tillegg er jobben vi gjør sammen med resten av Team Norway i Tyskland veldig givende rent personlig – og nå begynner vi også å se konkrete resultater for noen av selskapene som er med i Global Growth-programmet og det er veldig bra.

Vil sette fart i utbygging av hydrogeninfrastrukturen

#2. Sommerferien går fort. Hva ser du mest frem til det neste halvåret?

Jeg gleder jeg meg til mye - alt fra å bli bedre kjent med folka i medlemsbedriftene våre og alle prosjektene de jobber med i dag og hvordan vi kan bidra inn i disse.

Spesielt november blir en heftig måned med blant annet de to konferansene til H2Cluster og Ocean Hyway Cluster i tillegg til European Hydrogen Week.

En av prioriteringene denne våren har vært å finne strategiske samarbeidspartnere både i Norge og i noen av markedene der vi vet at norske bedrifter har gode muligheter til å lykkes. Hovedmålet for høsten er nå å få etablert kontakt med noen sentrale aktører i spesielt Tyskland og Frankrike og få utviklet prosjekter sammen.

— Det er bra med støtte til produksjon, men ikke glem bunkring

#3. Det har vært mye snakk om differansekontrakter, og det meste tyder på at vi nærmer oss en avklaring denne høsten - med virkning fra 2024. Hva vil det eventuelt si for din virksomhet, og er det andre tiltak du ønsker å trekke frem?

Tilbakemeldinger fra våre medlemsbedrifter er at differansekontrakter må på plass. Nå er det mange positive signaler og grep som tas ved at selskaper inngår samarbeid for å bygge helhetlige verdikjeder fra produksjon, transport og distribusjon.

Det som mangler nå er langsiktige avtaler med de store avtakerne slik at markedet blir etablert.

Det blir ekstra spennende å følge med på hva som kommer med EUs Hydrogenbank til vinteren og hvilke muligheter det åpner for norske bedrifter. Uansett hvordan vi ser på omleggingen fra et fossildrevet til et grønnere samfunn så vil det kreve en felles innsats som vil koste penger og her vil offentlig støtte ha en stor betydning hele veien fra forskning til etablering av marked.

#4. I fjor var det høye strømpriser, i år har vi lav kronekurs. Har det påvirket dere så langt?

Ikke direkte for de to klyngene, men det er store investeringsbeslutninger som skal tas for at næringa skal lykkes de neste årene, så vi får håpe at det blir litt mer forutsigbarhet framover.

— H2 Cluster har fortsatt god vekst

#5. Med tidenes svakeste kronekurs ble årets utenlandsferie dyr. Hvor tilbragte du årets sommerferie?

I år ble det familieturné i Norge. Først hyttetur på Golsfjellet hos foreldra mine i starten av juli før vi fortsatte med stopp hos barnas oldeforeldre i Brumunddal og til slutt Risør.

Som vanlig regner det på fjellet så vi er glade for noen dager med sol i Risør.

#6. Hvis du får kollegaer på besøk i sommer: Hva vil stå på menyen?

Siden jeg er drammenser så er svaret lett: Aass pils!

Sommer er jo også tiden for å senke skuldrene og legge ned minst mulig jobb så da ville jeg bydd på ferske reker til hovedrett. Desserten ville blitt en favoritt etter mange år i Frankrike, nemlig mine hjemmelagde cannelés (helt klart snikskryt og litt mer arbeidskrevende for å veie opp for rekene:).

Trykk her for å se alle deltagerne i vår #Sommerspalte 2023

PS: Også fjorårets sommerspalte var populær, du finner alle deltagerne fra 2022 her!

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

– Hydrogen kan bli Skandinavias nye olje

Maria Hagelberg, KLM-AIRFRANCE
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.