Hydrogenfolk
Kristina Storegjerde Skogen, Ocean Hyway Cluster
Kristina Storegjerde Skogen, Ocean Hyway Cluster

— Det er bra med støtte til produksjon, men ikke glem bunkring

Møt Kristina Storegjerde Skogen fra Ocean Hyway Cluster i vår serie Hydrogenfolk: Stedet der bransjens aktører tar tempen på det norske hydrogenmarkedet og utfordrer hverandre.

Hva har vært det viktigste for hydrogenbransjen og din virksomhet det siste halvåret?

Jeg jobber i Ocean Hyway Cluster som er en klynge hvor våre 70 medlemsbedrifter arbeider med å utvikle verdikjedene for ulike hydrogenbærere i maritim sektor. Jeg vil si at det har vært flere viktige hendelser for hydrogenbransjen det siste halvåret:

Stortinget har vedtatt at regjeringen skal komme med en plan om å innføre et system for differansekontrakter for hydrogen i løpet av 2023. Dette vil bidra til at produsenter og forbrukere får den forutsigbarheten som de trenger for å tørre å satse på hydrogen.

Det har også blitt foreslått at shipping skal inkluderes i EUs kvotemarked (EU ETS) fra 2024, en «pisk og gulrot» mekanisme som viser hvor EU vil fremover. Utslipp blir dyrere, men inntektene fra kvoter skal videre gå til innovative maritime klimatiltak. I tillegg vil den amerikanske Inflation Reduction Act trolig bidra til en enorm vekst av grønn energi i USA. Dette vil kunne påvirke norske hydrogen- og ammoniakkprosjekter ved at de må konkurrere med prosjekter som har mye bedre rammevilkår.

Ocean Hyway Cluster har utviklet et infrastrukturkart som viser alle pågående produksjonsprosjekter i Norge for flere typer hydrogenbaserte drivstoff relevant for maritim sektor. I 2021 og deler av 2022 var det en stor vekst i antall hydrogenprosjekter som dukket opp i kartet. Det siste halvåret har vi sett en trend hvor det ikke lenger dukker opp like mange nye initiativer, samtidig som vi ser at de eksisterende initiativene modnes.

Flere av de eksisterende initiativene har blitt mer konkrete, og kan si noe om både planlagt produksjonsvolum og produksjonsoppstart. Vi ser at det er flere aktører som planlegger å starte hydrogenproduksjon i perioden 2023-25, og en viktig milepæl for hydrogenbransjen vil være når man får hydrogen tilgjengelig på markedet.

Og hva tror du blir det viktigste for dere det neste halvåret?

Det er mange prosjekter som skal ta investeringsbeslutninger det neste halvåret, og som klynge vil et viktig arbeid være å hjelpe disse bedriftene slik at prosjekter blir realisert.

Parallelt med dette jobber vi også opp mot myndighetene for å få innført markedsbaserte støtteordninger som gjør det bærekraftig, også økonomisk, for bedriftene å drive ulike hydrogenprosjekter.

Hvordan reiser du til og fra jobb?

Jeg bor i Florø med et begrenset tilbud på offentlig transport, så da blir det naturlige valget at jeg kjører til jobb.

Du blir utpekt til Enova-sjef for en dag: Hvilket område, felt eller bransje vil du tildele Enova-midler?

Da ville jeg tildelt Enova-midler til flere bunkringsprosjekter på hydrogen i Norge, eventuelt å fokusere på prosjekter som har bunkring som et viktig område.

Vi ser en stor overvekt av produksjonsprosjekter som har fått støtte, og det er ikke alle som tar bunkringen med i betraktning, selv om den er vel så viktig som produksjon for at hydrogen skal bli realisert i maritim sektor.

I tillegg ville jeg gitt en form for operasjonsstøtte til fartøy på hydrogenbaserte drivstoff. Det kan for eksempel være differansekontrakter eller andre virkemiddel som bidrar til at bedriftene kan klare å få til en bærekraftig økonomisk drift.

Hvordan ser din drømmehelg ut?

Jeg er veldig glad i å reise, så om jeg skulle hatt en drømmehelg hadde jeg tatt en langweekend med min samboer til en vilkårlig europeisk storby hvor jeg ikke har vært tidligere. Her hadde vi brukt helgen på sightseeing og bli kjent med byen, samt å gå på restauranter og spise god mat.

 

Vil du også være med i Hydrogenfolk? Send oss en epost, så tar vi kontakt.

Få også med deg Per Øyvind Voie fra Norwegian Hydrogen:

— Høydepunktene har stått i kø, og det er mer i vente

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

– Hydrogen kan bli Skandinavias nye olje

Maria Hagelberg, KLM-AIRFRANCE
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.