Hydrogenfolk Industri
Martin Claus Strande, Hydro Havrand

— Vi har produsert 200 tonn aluminium ved hjelp av grønt hydrogen

I dagens utgave av Hydrogenfolk blir du bedre kjent med Martin Claus Strande, som er Head of Technology i Hydro Havrand.

 

Vi nærmer oss jul. Hva har vært høydepunktet for selskapet du jobber i det siste halvåret?

Ja, julen nærmer seg og det er mange her i Havrand som har jobbet hardt i år og fortjener en god juleferie. Det største høydepunktet for oss har helt klart vært at vi har produsert 200 tonn av verdens første aluminium med grønt hydrogen i vårt omsmelteverk i Navarra, Spania.

Testen viste at vi kan bruke hydrogen på en sikker måte når vi produserer aluminium, den viste at aluminiumkvaliteten ikke blir redusert når fossile brensler erstattes av hydrogen, den viste at vi kan produsere aluminium med høy energieffektivitet, og sist men ikke minst: Den viste at våre ansatte kan produsere aluminium med grønt hydrogen på en sikker og effektiv måte med den rette opplæringen.

Gjennomføringen og læringen fra testen har skapt masse positivt engasjement både eksternt og blant våre egne ansatte!

Her er beviset på verdensrekorden

Hvilken person eller selskap har imponert deg mest i løpet av 2023?

Det er veldig mange som gjør en imponerende jobb med å løse de utfordringene vi står ovenfor som samfunn, men jeg vil kanskje trekke frem de selskapene og personene som tenker på oppgaven som noe større enn seg selv eller sitt selskap. Vi jobber med mange aktører for å lykkes med våre mål i Havrand, og en del mennesker og selskaper vi treffer på veien forstår at utfordringene vi står ovenfor krever at vi aksepterer kompromisser og finner lure måter å dele kaka på. Det er veldig vanskelig å lykkes innenfor feltet vi jobber dersom man alltid sitter med kortene tett til brystet og skal komme best ut på alle områder.

Derfor tenker jeg at de mest imponerende aktørene er de som klarer å ha fokus på den langsiktige verdiskapningen for samfunnet og selskapene vi jobber for.

Hva spiser du og din familie på julaften?

Jeg er oppvokst med reinsdyrstek til hovedrett og sviskekompott til dessert, men er veldig fornøyd med at vi har videreført min samboers mattradisjoner på julaften. Nå spiser vi ribbe med tilbehør, som jeg av og til griller i hagen på julaften. Til dessert spiser vi svigermors fantastiske appelsin og safran-dessert.

Tar du helt fri eller jobber du i romjulen?

Helt fri, men ender nok opp med å kverne på noen av de større utfordringene vi må løse fremover.

Husker du det til høyre? Til venstre ser du resultatet

Nytt år - nye muligheter: Hva blir det viktigste for deg/ditt selskap i første halvdel av 2024?

Det viktigste for oss blir helt klart å fortsette vårt arbeid med teknologiutvikling rundt bruk av hydrogen i aluminiumsproduksjon.

Vi skal ha vår første hydrogen-produksjonsenhet i drift i 2025 i Høyanger. På sikt kan vi fjerne all CO2 fra resirkuleringen av aluminium. I tillegg skal vi gjøre en industriell skala test i Årdal der vi i forbrenningsprosessen erstatter luft med oksygenet som vi får som bi-produkt fra hydrogenproduduksjon. Dette gjør vi for å øke energieffektiviteten i prosessen og på den måten bidra til bedre ressursutnyttelse og bedre økonomi i prosjektene våre.

Du blir utpekt til Enova-sjef for en dag: Hvilket område, felt eller bransje vil du tildele Enova-midler?

Mot 2030 vil vi trolig se verdikjeder som tar utganspunkt i forbrukerne og vokser derfra. For at forbrukerne skal velge å gå over til grønt hydrogen må de være trygge på at dette ikke introduserer uakseptable implikasjoner på sikkerhet, produktkvalitet og økonomi.

Å skape denne tryggheten krever blant annet modne teknologiske løsninger, som i mange tilfeller ikke eksisterer i dag.

Som Enova-sjef ville jeg derfor satt av betydelige midler for å stimulere utvikling av hydrogen-sluttbrukerteknologi. I tillegg kommer det neppe som noen overraskelse at vi trenger både investeringsstøtte og driftsstøtte for å få i gang hydrogenproduksjon og fortsatt teknologisk utvikling på dette feltet.

TRYKK FOR Å SE FLERE DELTAGERE I HYDROGENFOLK!

 

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

Oslo og Akershus viser hvorfor bompenger er smart klimapolitikk

Ingvild Kilen Rørholt, Miljøstiftelsen ZERO
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.