Hydrogenfolk
Bård Stranheim, Powered by Telemark
Bård Stranheim, Powered by Telemark

— Nasjonalt er det viktigste å lage forutsigbarhet for investorene

Og det gjelder både de som skal produsere hydrogenbærere og de som skal ta i bruk alternativer til fossile energikilder, sier Bård Stranheim fra Powered by Telemark i dagens spalte av Hydrogenfolk.

Hva har vært det viktigste for hydrogenbransjen og din virksomhet det siste halvåret?

I disse dager er det litt over et halvt år siden the Inflation Reduction Act ble vedtatt, men den endrer hele spillet og kan ikke forbigås i stillhet. USA’s imponerende offensiv i den globale jakten på innovatørene og prosjektene krever europeisk og norsk respons.

I klyngens kontekst har det skjedd mye siste halvår: HydrogenPro fullskalatester verdens største elektrolysør på Herøya. NEL har besluttet å doble kapasiteten fra 500MW til 1GW! Vi ser at flere av klyngens bedrifter som leverer utstyr til hydrogenmarkedet rapporterer gode tider. Og helt ferskt jubler vi for at Yara og Statnett har inngått en avtale som sikrer effekt til å erstatte fossile energikilder med elektrolysører i norges viktigste klimaprosjekt målt i redusert CO2-utslipp.

Og hva tror du blir det viktigste for dere det neste halvåret?

Energikrisen i Europa gir Norge en rekke muligheter. EU har gitt blått hydrogen godkjentstempel som gir viktige forretningsmuligheter vi har sett i avtalen som er inngått mellom Equinor og RWE. EU’s «Ren energipakke» godkjenner norsk og islandsk hydrogen basert på elkraft i griden som grønn -en gavepakke om vi ikke lager regulatoriske hindringer i å benytte gaven. Det er ikke tid for å samarbeide dårlig med EU.

Nasjonalt er det viktigste å lage forutsigbarhet for investorene på begge sider: De som skal produsere hydrogenbærere og de som skal ta i bruk alternativer til fossile energikilder. Blant annet må differansekontrakter på plass raskt! Og skal vi avkarbonisere landtransport, byggeplasser og industrivirksomhet må vi lære av svenskene som har mål om å bygge 1000 fyllestasjoner. Nå kommer lastebiler med 1500km rekkevidde, da kan vi ikke lenger tro at batterielektrisk vil være det eneste saliggjørende. Her har politikere en viktig jobb med å gi virkemiddelapparatet de riktige oppdragene.

Hvordan reiser du til og fra jobb?

De siste 7 årene har jeg kjørt utslippsfritt. Jeg har hele mitt liv vært lidenskapelig opptatt av kjøretøy. De som deler en slik lidenskap kjenner legenden Caroll Shelbys utsagn «There is no substitue for cubic inches». Jeg har vært så heldig å ha hans logo på et par av mine biler til hobbybruk, men vet nå at han tok feil: Sportslige elbiler har mer dreiemoment tilgjengelig fra første tiendels sekund enn noen V8. Nå kan autofili kombineres med nullutslipp.

Du blir utpekt til Enova-sjef for en dag: Hvilket område, felt eller bransje vil du tildele Enova-midler?

Skal Norge nå sine klimamål, må industrien få anledning til å gjennomføre sine tiltak. Alle krever fornybar kraft. Jeg antar at det er begrenset hva man rekker å få til på en dag i sjefsstolen, men et hypotetisk spørsmål gir god anledning til å tenke stort: Differansekontrakter til de største utslippspunktene i landbasert industri som sikrer paritet med fossile energikilder de neste 10 årene. Skulle det bli tid til enda et grep før dagen var omme ville jeg sikret fyllestasjoner for hydrogen for hver 100 kilometer slik EU legger opp til.

Men det grønne skiftet er mer enn hydrogen: På vei hjem ville jeg derfor stukket innom kontoret for solenergi og gitt beskjed om at vi ikke kan ha et eneste næringsbygg uten solceller – med beskjed om å gjøre det som trengs. Det skal ikke så mye til med dagens energipriser og vil derfor være et potent virkemiddel.

Hvordan ser din drømmehelg ut?

Drømmehelgen inneholder folk jeg er glad i og gjerne ski eller fjellstøvler. God mat, og mental hvilepuls som gjør det mulig å ta frem en god bok.

TRYKK FOR Å SE FLERE DELTAGERE I HYDROGENFOLK!

 

Hydrogenfolk er stedet der bransjens aktører tar tempen på det norske hydrogenmarkedet og utfordrer hverandre:

Vil du også være med i Hydrogenfolk? Send oss en epost, så tar vi kontakt.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

– Hydrogen kan bli Skandinavias nye olje

Maria Hagelberg, KLM-AIRFRANCE
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.