Hydrogenfolk

 

Rune Nilsen, HydrogenPro ASA
Rune Nilsen, HydrogenPro ASA

— Vår single megawatt elektrolysør kan produsere 100 kg trykksatt grønt hydrogen i timen

Med verdens største single stack har vi satt en ny bransjestandard, sier Rune Nilsen fra HydrogenPro i dagens spalte av Hydrogenfolk.

Hva har vært det viktigste for hydrogenbransjen og din virksomhet det siste halvåret?

For elektrolyseindustrien og hydrogenbransjen må det opplagt være Inflation Reduction Act (IRA) i USA.

Bortsett fra denne så ser vi en stadig mer og mer profesjonalisering innenfor storskala hydrogenprosjekter hvor flere EPC (Engineering, procurement and construction) selskaper, der mange av dem kjent fra olje & gass bransjen, virkelig har kommet på banen og vil posisjonere seg for det grønne energiskiftet.

Tidligere ble hydrogenfabrikker, typisk containerbaserte, levert ene og alene fra elektrolysørleverandører, men siden da har størrelsen på hydrogenprosjektene vokst i rekordfart. I dag må innhold- og utstyrsleveransene i prosjektene i større grad fraksjoneres. Det er her EPC’en kommer til sin rett ved at de vil ha nøkkelrollen å «sy sammen» utstyrsleveransene, sammenstille og forene dem i et prosessanlegg egnet for storskala hydrogenproduksjon.

For HydrogenPro ASA har det utelukkende vært den pågående valideringen og ha oppnådd ‘Proof-of-Concept’ av vår storskala elektrolysør. Vår single 5,5 megawatt (MW) elektrolysør, som for øvrig bedømmes som verdens største single stack, produserer 100 kg trykksatt grønt hydrogen i timen og har satt en ny bransjestandard. En annen viktig milepæl vi i HydrogenPro nådde i oktober, var noteringen på hovedlisten til Oslo Børs.

Og hva tror du blir det viktigste for dere det neste halvåret?

Her er det mye å velge mellom, men kanskje det aller viktigste blir leveransen til verdens største energihub for storskala grønt hydrogen, ACES. Prosjektet innbefatter 220MW elektrolysørkapasitiet, hvilket tilsier oppimot 35 tusen tonn grønt hydrogen produsert i løpet av et år. Ifølge en rapport fra McKinsey & Company i fjor, for å sette størrelsen på dette prosjektet litt i perspektiv, så er det kun installert totalt 550MW grønn elektrolysørkapasitet på verdensbasis.

Vi har dessuten blitt mange flere dedikerte kolleger som gir oss en betydelig økning i kapasitet til å utvikle våre pågående prosjekter i samarbeid med våre strategiske partnere og våre kunder.

Hvordan reiser du til og fra jobb?

Jeg bor i Larvik og kjører elbil til og fra jobben på Herøya i Porsgrunn.

Du blir utpekt til Enova-sjef for en dag: Hvilket område, felt eller bransje vil du tildele Enova-midler?

Siden verden stadig etterspør mer elektrisk kraft til riktig pris, hvor faren for kraftunderskudd blir mer og mer reell som igjen setter flere og flere avkarboniseringsprosjekter på hold eller i fare for realisering, måtte det bli noe som stimulerer eller fører enda mer kraft og nettkapasitet.

Vi trenger økt (og mer effektiv) kraftforsyning, det være seg innenfor vind, sol eller vannkraft. Kanskje til og med et mye omdiskutert område som kjernekraft også kunne vært interessant å kikke nærmere på. Faktum er at om ingen tilgjengelig strøm, ingen mulighet for lavkarbon-produsert hydrogen til utfasing av kull, olje og gass i eksempelvis tungtransport og industriproduksjon.

Hvordan ser din drømmehelg ut?

Det tror jeg må bli kvalitetstid på hytta på Blefjell sammen med samboeren og guttene mine på 9 og 3 år. Gjerne også med gode venner på besøk med god mat og drikke til.

TRYKK FOR Å SE FLERE DELTAGERE I HYDROGENFOLK!

 

Hydrogenfolk er stedet der bransjens aktører tar tempen på det norske hydrogenmarkedet og utfordrer hverandre.

Vil du også være med i Hydrogenfolk? Send oss en epost, så tar vi kontakt.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.