Hydrogenfolk

 

Marthe Bodahl Lunde, GreenH AS
Marthe Bodahl Lunde, GreenH AS

— Vi skal etablere flere norske hydrogenanlegg

I dagens spalte av Hydrogenfolk møter du Marthe Bodahl Lunde fra GreenH.

Hva har vært det viktigste for hydrogenbransjen og din virksomhet det siste halvåret?

Jeg jobber i GreenH, et selskap som skal etablere flere hydrogenanlegg i Norge, og jeg må si at det har vært et veldig spennende halvår for oss. Det er verdt å trekke frem utviklingen vi har hatt på våre anlegg i Bodø og Rogaland, i tillegg til et meget godt og pågående samarbeid med Esso under mulighetsstudiet for etablering av hydrogenanlegg på Slagentangen utenfor Tønsberg.

Generelt for hydrogenbransjen har det skjedd mye det siste halvåret/året.

Flere land har kunngjort ambisiøse planer for å øke bruken av hydrogen som en del av deres energimiks, det er god interesse fra investorer, og utstyrsleverandører satser hardt på teknologiutvikling og ekspansjon i deres produksjonskapasitet – og nylig ankom verdens største elektrolysestack Herøya. Det er spennende!

Positivt fra fjoråret er at relativt store bevilgninger ble tildelt en rekke hydrogen – og ammoniakkfartøyer og produksjonsanlegg for hydrogen fra Enova. Internasjonalt skjer det jo også mye, men kanskje er det som betyr mest knyttet til utviklingen i EU og USA hvor USA har sitt «subsidieringsprogram for det grønne skiftet» og EU har opprettet en Hydrogen Bank.

Og hva tror du blir det viktigste for dere det neste halvåret?

For oss er det så mye som skjer de neste 6 månedene, at det nesten er vanskelig å bare trekke frem noe. Vi har kommet langt i prosessen rundt vårt anlegg i Bodø, og planen er å veldig snart å sette i gang våre utstyrsbestillinger.

Vi har også startet reguleringsarbeidet for anlegget i Kristiansund, så utviklingen her blir også viktig for oss. I tillegg foregår det mye jobb på vårt Rogaland-anlegg, rundt Greenbulk-prosjektet og det planlagte hydrogendrevne fraktskipet WithOrca.

Hvordan reiser du til og fra jobb?

Jeg bor et lite stykke utenfor Oslo, så jeg tar bussen til jobb og t-banen tilbake. Jeg får også et par fine turer gjennom slottsparken hver dag, så det er jeg meget fornøyd med!

Du blir utpekt til Enova-sjef for en dag: Hvilket område, felt eller bransje vil du tildele Enova-midler?

Jeg ville fokusert på støtte til prosjekter som har skalerbare løsninger slik at flere kommer i gang i et marked som ikke nødvendigvis er så stort fra start.

Det må også gis en høy nok støttegrad slik at prosjektene faktisk blir iverksatt.

Jeg ville også fokusert på støtte til forskningsprosjekter som fokuserte på å optimalisere hvordan store mengder hydrogen lagres. Her har fokuset i mange år vært små beholdere, og selv om det har blitt bedre løsninger på dette området og det foregår utvikling, har vi fortsatt et forbedringspotensial.

Hvordan ser din drømmehelg ut?

Min drømmehelg er om sommeren, og inneholder masse sol som jeg kan gjemme meg i skyggen fra, båttur og overnatting med venner og kjæreste – og god mat, gjerne grillmat!

TRYKK FOR Å SE FLERE DELTAGERE I HYDROGENFOLK!

 

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.