Hydrogenfolk Maritimt
Kristian Osnes fra HAV Hydrogen. Foto: Privat.

#Sommerspalte 2023:

— Vi reduserer kundenes risiko og øker deres konkurransekraft

Modningen i markedet har vært eksponentiell siste året og vi har stor tro på å se de første skipene med våre løsninger om bord om kort tid, sier Kristian Osnes – administrerende direktør i HAV Hydrogen.

#1. Vi er nå halvveis i 2023: Hvis du skal trekke frem minst ett høydepunkt så langt: Hva har vært det viktigste for din virksomhet det siste halvåret?

En svært viktig milepæl for HAV Hydrogen var at vi i første halvår mottok Approval in Principle for vår Zero Emission Pod, som er et hydrogenbasert energisystem som kommer i en 20-fots dekkshus, og lanserte både design og løsning i markedet.

Gode nyheter fra Hav Hydrogen!

Vi har etter fått forespørsler fra en rekke kunder i flere ulike segmenter som redere, designere, verft og havnemyndigheter, i både inn og utland. Vår strategi om å redusere risiko og øke konkurransekraft for kundene våre gjennom å levere et fuelcellesystem som et komplett og forhåndsgodkjent dekkshus viser seg å skape stor interesse.

#2. Sommerferien går fort. Hva ser du mest frem til det neste halvåret?

Den maritime hydrogenbransjen trenger nå konkrete prosjekter der kunnskapsutvikling og skaleringseffekter som kun kan komme fra realisering får oppstå. Vi håper derfor å lande de første leveranseprosjektene i løpet av høsten og være i gang med produksjon av de første Zero Emission Pod`ene.

Modningen i markedet har vært eksponentiell siste året og vi har stor tro på å se de første skipene med våre løsninger om bord ila kort tid.

#3. Det har vært mye snakk om differansekontrakter, og det meste tyder på at vi nærmer oss en avklaring denne høsten - med virkning fra 2024. Hva vil det eventuelt si for din virksomhet, og er det andre tiltak/virkemidler/støtteordninger du ønsker å trekke frem?

Realisering og implementering av ny teknologi i en helt ny verdikjede vil alltid være krevende, men som vi har sett med en rekke andre nye teknologier vil lønnsomheten bedre seg med skalering.

Differansekontrakter kan bli et viktig virkemiddel for at vi skal kunne realisere de første store prosjektene sammen med våre kunder, men disse bør nok også komme sammen med en tydelighet på den regulatoriske utviklingen både når det gjelder fremtidige krav til utslippsreduksjon og harmonisering av CO2 avgifter opp imot for eksempel EU ETS sitt kvotehandelssystem.

— Løsningen gir betydelig lavere kostnader og risiko på skip, sier Kristian Osnes fra HAV Hydrogen

#4. I fjor var det høye strømpriser, i år har vi lav kronekurs. Har det påvirket dere så langt?

Siden vi er i en utviklingsfase har ikke dette påvirket oss i så stor grad. Lav kronekurs kan faktisk hjelpe oss litt når det gjelder prisen på å benytte norsk kompetent arbeidskraft mot prosjekter ute i verden.

Strømprisen kan nok påvirke kalkylene for prising av produksjon av grønn hydrogen spesielt, og dette er en utfordring når kundene våre skal kalkulere totalkostnad på prosjektene sine.

Norges grønne elektrisitet fra vannkraft er en svært verdifull ressurs som vi bør tenke oss nøye om hvordan vi forvalter. For å sikre at vi nå får i gang en maritim hydrogenverdikjede bør noe av el-kraften allokeres til dette formålet og på prisavtaler som gjør hydrogen relativt konkurransedyktig. Prisene børe harmonere med det en oppnår i andre kraftkrevende industrier.

#5. Sommerferien nærmer seg, og med tidenes svakeste kronekurs blir utenlandsferien dyr. Hvor tilbringer du årets sommerferie?

Vi har utsatt i flere år å reise langt, så i år har vi gledet oss til en tur der vi tar med barna for å oppleve Alpene og Nord Italia. Håpet er å kombinere noen fjell og sykkelturer med rolige dager med bading og lave skuldre.

Kronekursen er ikke optimal, men det går an å regulere hvor dyrt en bor og spiser.

#6. Hvis du får kollegaer på besøk i sommer: Hva vil stå på menyen?

I tråd med det nye kostholdsrådene bør det bli en salat med enkelte innspill fra konas kjøkkenhage, og muligens noen få gram kjøtt fra grillen.

Trykk her for å se alle deltagerne i vår #Sommerspalte 2023

PS: Også fjorårets sommerspalte var populær, du finner alle deltagerne fra 2022 her!

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

– Hydrogen kan bli Skandinavias nye olje

Maria Hagelberg, KLM-AIRFRANCE
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.