Hydrogenfolk
Lin April Løstegård bak rattet på en hydrogendrevet lasetebil på H2 og CCS-messe i Canada. Foto: Privat

Sommerspalte2023:

— Hydrogenkonferansen var et høydepunkt

I dagens sommerspalte møter du Lin April Løstegård fra Norsk Hydrogenforum.

#1. Vi er nå halvveis i 2023: Hvis du skal trekke frem minst ett høydepunkt så langt: Hva har vært det viktigste for din virksomhet det siste halvåret?

Det har skjedd mye spennende så langt i år, men personlig vil jeg trekke frem Hydrogenkonferansen vi holdt 1. juni som et av høydepunktene. Med 300 deltakere ble det den største Hydrogenkonferansen hittil!

I sin åpningstale la olje- og energiminister Terje Aasland vekt på at hydrogen blir viktig om vi skal nå klimamålene. Deretter presenterte Oslo Economics resultatene fra rapporten om hvordan regjeringen kan bidra til å bygge opp en sammenhengende verdikjede for hydrogen.

Rapporten skrev de sammen med Sintef og Greensight på oppdrag fra olje- og energidepartementet. De konkluderte blant annet med at differansekontrakter vil være et spesielt treffsikkert virkemiddel for å utvikle en verdikjede for hydrogen.

Hydrogenkonferansen: — Hva med differansekontrakter Aasland?

Sammen med energidebatten, innblikket i hvordan Europa påvirker norsk hydrogensatsing, regional verdiskaping i Norge, og rykende ferske hydrogenprosjekter og forskning, vil jeg si det ble et lærerikt og variert program.

På besøk i Kobe. Foto: Privat

Et annet høydepunkt jeg ønsker å trekke frem er den Norske Paviljongen på FC EXPO i Tokyo.

I mars dro vi sammen med en norsk delegasjon for å delta på Asias største hydrogenmesse FC EXPO. I tillegg til å få masse besøk på standen, arrangerte vi et seminar med over 100 deltakere fra begge landene og dro på bedriftsbesøk til Takasago Hydrogen Park og HySTRA i Kobe.

NHF har i flere år vært med på å legge til rette for gode møteplasser mellom Japan og Norge, og signerte en MoU med den japanske bransjeforeningen JH2A for å ytterligere styrke dette bilaterale samarbeidet. Vi var også så heldige å få med oss den vakre Sakura-blomstringen!

Grunnet klimaendringene blomstret de tidligere enn vanlig. Til tross for den litt sure bismaken, var dette prikken over i-en for meg.

Lanserer oversikt over alle norske hydrogenprosjekter

#2. Sommerferien går fort. Hva ser du mest frem til det neste halvåret?

Som mange andre ser jeg fram til å kickstarte høsten med Arendalsuka. NHF inviterer til to egne arrangementer: Ett tirsdag kveld og ett onsdag fra kl. fem til seks. I tillegg er vi medarrangør og bidrar inn i flere andre arrangementer. Ta gjerne en titt på nettsiden vår for en oversikt over hvor dere finner oss i løpet av uka.

Vi planlegger flere spennende konferanser og møteplasser til høsten. NHF er blant annet i programkomiteen til H2 Conference Norway, Gasskonferansen og H2 Value Chain, og skal også delta på European Hydrogen Week i Brüssel. En tettpakket og givende høst, med andre ord!

— Teknologien og løsningene er der, og lokasjonen er perfekt

#3. Det har vært mye snakk om differansekontrakter, og det meste tyder på at vi nærmer oss en avklaring denne høsten - med virkning fra 2024. Hva vil det eventuelt si for dere?

NHF har jobbet mye med differansekontrakter i lengre tid. Tidligere i år landet vi vår posisjon på hvordan vi mener ordningen bør se ut, og har hatt flere møter med de relevante departementene for å bidra til å få fortgang i prosessen.

#4. I fjor var det høye strømpriser, i år har vi lav kronekurs. Har det påvirket dere så langt?

Kronekursen har helt klart påvirket reisebudsjettet til NHF, slik det har påvirket alle virksomheter i Norge. Men med det sagt, er nok vi som bransjeorganisasjon i mindre grad påvirket enn det medlemmene våre er.

#5. Sommerferien nærmer seg, og med tidenes svakeste kronekurs blir utenlandsferien dyr. Hvor tilbringer du årets sommerferie?

Jeg elsker å oppleve nye ting og å reise, så sammen med en venninne skal jeg en uke på interrail. Planen er å starte med fjellturer i Sveits før vi toger over alpene og inn i Nord-Italia. Der står mer tog, byvandring og vinsmaking på agendaen.

Resten av sommerferien tenker jeg å tilbringe på hytta sammen med foreldrene mine. Nøtterøy er nydelig om sommeren, og det er lite som kan slå en god bok og lyden av havet i bakgrunnen!

#6. Hvis du får kollegaer på besøk i sommer: Hva vil stå på menyen?

Som teamets eneste vegetarianer føler jeg på presset for å lage et skikkelig digg måltid. Siden sommerkveldene fort kan bli litt kjølige i Norge, ville jeg gått for en sitron og aspargesrisotto med en god italiensk vin til.

Og siden søtsaker står meg hjertet nær, er det ingen bedre måte å avsluttet måltidet på enn med norske jordbær og en appelsinkake fra Nøtterøy Bakeri.

Trykk her for å se alle deltagerne i vår #Sommerspalte 2023

PS: Også fjorårets sommerspalte var populær, du finner alle deltagerne fra 2022 her!

 

Relaterte artikler

— H2 Cluster har fortsatt god vekst

Bjørn Ottar Elseth
H2 Cluster

— Nå ser jeg frem til å lande avtalen med en lastebilprodusent

Jan Carsten Gjerløw
Evig Grønn / Norsk Hydrogenforum

— Vi gleder oss over European Hydrogen Bank

Tor Kristian Haldorsen
Norsk Hydrogenforum

— Protobåten har fått ny motor

Eirik Malterud
Hyrex
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.