Hydrogenfolk Politikk
Professor Dhayalan Velauthapillai fra HVL skal bruke deler av sommeren til å forske på flytende solanlegg med norsk teknologi i Sri Lanka. Foto: Privat

#Sommerspalte 2023:

— Dette er en oppfordring til de norske aktørene

Du blir ikke ledende på hydrogen ved å velge etablert teknologi. Dette er et løft vi må ta sammen, sier professor Dhayalan Velauthapillai fra HVL.

#1. Vi er nå halvveis i 2023: Hvis du skal trekke frem minst ett høydepunkt så langt: Hva har vært det viktigste for dere ved HVL det siste halvåret?

Jeg vil spesielt trekke frem arbeidet som gjøres på HyValue FME-senteret, som er viktig for hele hydrogensatsingen i Norge.

Vi jobber blant annet med nye materialer for elektroder for grønn hydrogenproduksjon, og her har vi nå begynt å få gode resultater i laboratoriet når det gjelder utvikling av nye billige elektroder i stedet for elektroder med dyre materialer som platinum. Det samme gjelder labtestene av solenergibasert katalytisk hydrogenproduksjon, så det å se at eksperimentene går i riktig retning er vi svært fornøyd med.

I tillegg merker også vi at interessen for hydrogen i Norge er på vei opp. Det er bra fordi det øker bevisstheten om behovet for kunnskap både hos bransjeaktørene og myndighetene.

Endelig: I dag ble HyValue åpnet

#2. Sommerferien går fort. Hva ser du mest frem til det neste halvåret? 

Vi ønsker å ta lab-forskningen videre. Når vi forsker er det jo i en mindre skala, men vi ønsker å se de gode resultatene vi ser på labben i en større skala.

Husk at hydrogen må utgjøre rundt 20% av den norske energimiksen dersom vi skal bli karbonfri. Skal vi klare å ta dette steget og samtidig være ledende innen hydrogenteknologi må vi jobbe sammen. Det gjør at vi trenger flere norske industriaktører med på laget.

Generelt er det slik at bransjen velger etablert teknologi. Det er en enkel og grei løsning, men da går man også glipp av mulighetene til å følge med på utviklingen og satse på alternative billige teknologier.

Skal vi løfte teknologien ut i markedet må altså de norske industriaktørene samarbeide med kunnskapsleverandørene i større grad, slik at vi sammen får utnyttet kraften i forskningen til å gi den norske hydrogenbransjen et løft.

Jeg vil derfor invitere norske hydrogenaktører til å ta kontakt, slik at vi sammen kan få fart i den norske hydrogensatsingen.

NORCE-senteret HyValue får 15 millioner

#3. Det har vært mye snakk om differansekontrakter, og det meste tyder på at vi nå nærmer oss en avklaring. Hva vil det eventuelt si for dere?

Både produsenter og kjøpere er selvfølgelig opptatt av pris, og i dag er det dessverre nesten umulig å vite hvilken pris man skal forholde seg til.

Her er det derfor viktig at staten kommer på banen, og da vil innføring av differansekontrakter være helt avgjørende for at det norske hydrogenmarkedet skal komme i gang.

#4.  I fjor var det høye strømpriser, i år har vi lav kronekurs. Har det påvirket dere så langt? 

Ja, vi merker både strømprisene og kronekursen.

Vi jobber jo med ny teknologi og er blant annet avhengig av å kjøpe utstyr og kjemikalier fra utlandet.

Den lave kronekursen har med andre ord gitt oss store merkostnader, så ja - når alt har blitt dyrere gir dette dessverre store utslag på våre budsjetter.

#5. Sommerferien nærmer seg, og med tidenes svakeste kronekurs blir utenlandsferien dyr. Hvor tilbringer du årets sommerferie?

Jeg reiser ned for å følge opp vårt prosjekt i Sri Lanka med flytende solanlegg allerede fredag 30. juni. Der blir jeg i rundt to uker, og målet er å kombinere dette med noen feriedager på slutten - så det blir både varmt og spennende!

Kronekursen taler heller ikke til min fordel, men vi har også mye forskning innen solceller og hydrogen som skal følges opp, så dette blir gøy.

#6. Hvis du får kollegaer på besøk i sommer: Hva vil stå på menyen?

Jeg er jo avholdsmann så der slipper jeg billig unna, men jeg vil servere en klassisk indisk kylling curry med ris og grønnsaker.

Her er det verdt å merke seg at den ikke er indisk sterk, den er tamilsk sterk. Det gjør det til en enda tøffere opplevelse, men den faller alltid i smak!

Trykk her for å se alle deltagerne i vår #Sommerspalte 2023

PS: Også fjorårets sommerspalte var populær, du finner alle deltagerne fra 2022 her!

 

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

Oslo og Akershus viser hvorfor bompenger er smart klimapolitikk

Ingvild Kilen Rørholt, Miljøstiftelsen ZERO
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.