Hydrogenfolk Maritimt
I dagens sommerspalte av Hydrogenfolk møter du Gjermund Johannessen fra The Norwegian Ship Design Company. Foto: Privat

#Sommerspalte 2023:

— Å vinne nye prosjekter er tilfredsstillende

Det er et tegn på at vi tiltrekker oss nye kunder med klare ambisjoner om å investere i nullutslippsteknologi, sier Gjermund Johannessen.

#1. Vi er nå halvveis i 2023: Hvis du skal trekke frem minst ett høydepunkt så langt: Hva har vært det viktigste for din virksomhet det siste halvåret?

Det er litt vanskelig å trekke frem et enkelt høydepunkt fra siste halvår, men til tross for en litt urolig verden er det mye positivitet hos oss i The Norwegian Ship Design Company.

Vi er et relativt nytt selskap som har lykkes godt med vår satsning på ny teknologi som bla. har resultert i flere store Hydrogenprosjekter. Vi arbeider godt med våre prosjekter og har et godt samarbeid med rederi, leverandører og andre involverte aktører, og når stadig nye milepæler.

Bekreftet: Torghatten Nord AS velger norsk leverandør til hydrogenfergene i Vestfjorden!

Personlig er det tilfredsstillende å lede et selskap som også siste halvår har vunnet flere nye prosjekter og se at vi tiltrekker oss nye kunder med klare ambisjoner om å investere i nullutslippsteknologi. Jeg vil også trekke frem at vi er i vekst både i antall prosjekter og i antall ansatte.

Spesielt gledelig er det å se at våre ansatte motiveres og utvikles av å arbeide med ny og grønn teknologi. Et lite høydepunkt som varmet litt ekstra var da vårt Hydrogenprosjekt «With Orca» ble introdusert som et «Masterpiece of Engineering» under en «event» i Den Britiske ambassade.

Nå har Heidelberg Cement og Felleskjøpet bestemt seg

Av eksterne hendelser som vil påvirke alle aktører i Hydrogen bransjen positivt er Stortingets instruks til regjeringen om å legge frem en plan for innføring av differansekontrakter i løpet av 2023.

#2. Sommerferien går fort. Hva ser du mest frem til det neste halvåret?

Jeg ser frem til å igangsette nye grønne prosjekter, nå nye viktige milepæler og til å starte realisering av flere viktige prosjekter.

#3. Det har vært mye snakk om differansekontrakter, og det meste tyder på at vi nærmer oss en avklaring denne høsten - med virkning fra 2024. Hva vil det eventuelt si for din virksomhet?

Differansekontrakter blir svært viktig for at flere Hydrogenprosjekter skal kunne realiseres. Det er mange som avventer plan og utformingen av differansekontrakter, men vi har forståelse for at det er krevende å utforme en slik ny innretning rett.

Vi er svært opptatt av at differansekontrakter utformes slik at lavt energiforbruk premieres. Vår målsetning og vårt konkurransefortrinn er alltid prosjekter med lavest mulig energiforbruk (uavhengig valg av energibærer).

Advarer: Hydrogen blir for dyrt uten differansekontrakter

Dersom differansekontrakter utformes uten å premiere lavt energiforbruk vil det kunne resultere i manglende vilje til merinvesteringer for redusert energiforbruk. Dette vil åpenbart ha mange negative konsekvenser. Til tross for vår forståelse for at utforming av differansekontrakter er krevende, haster det virkelig med å få dette på plass.

Vi opplever stor vilje fra en rekke rederier til realisering av Hydrogenprosjekter, men i en mer urolig verden med høy inflasjon, svak norsk krone og uforutsigbare energipriser er det både mer utfordrende og mer tidkrevende å realisere Hydrogenprosjekter. Vi tror at differansekontrakter kan, dersom de utformes rett med forutsigbare rammer gi nødvendig trygghet for at positive investeringsbeslutninger kan tas. Da flyr verden både hos oss og hos andre aktører i Hydrogenbransjen!

#4. I fjor var det høye strømpriser, i år har vi lav kronekurs. Har det påvirket dere så langt?

Lav kronekurs har ingen direkte påvirkning på vårt selskap, men indirekte kan det ha negative effekter dersom det forsinker kontrahering av nye fartøy.

Bygging av nye fartøy er i stor grad euroeksponert uavhengig av byggeland. For norske rederi med inntekt i norske kroner har svak krone åpenbart en negativ effekt.

Gjermund ohannessen på sykkeltur i den norske fjellheimen. Foto: Privat

#5. Sommerferien nærmer seg, og med tidenes svakeste kronekurs blir utenlandsferien dyr. Hvor tilbringer du årets sommerferie?

Min sommerferie tilbringes i år i Norge. Jeg er heldig som har tilgang til hytte både i fjellet og ved sjøen, og vi satser på fine dager både på fjellet og ved sjøen!

6. Hvis du får kollegaer på besøk i sommer: Hva vil stå på menyen?

Det må bli noe på grillen, så sant værgudene ikke slår seg helt vrange.

Trykk her for å se alle deltagerne i vår #Sommerspalte 2023

PS: Også fjorårets sommerspalte var populær, du finner alle deltagerne fra 2022 her!

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

Oslo og Akershus viser hvorfor bompenger er smart klimapolitikk

Ingvild Kilen Rørholt, Miljøstiftelsen ZERO
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.