Hydrogenfolk Industri

Aaage Bjørn Andersen fra NAPOP. Foto: Privat

#Sommerspalte 2023:

— Vi har blitt tilbudt hydrogen til over 700 kroner per kilo

Behovet for pålitelig tilgang på hydrogen til en forutsigbar akseptabel kost er derfor drivende for vår nye satsing VIRIDI H2, sier Aage Bjørn Andersen

#1. Vi er nå halvveis i 2023: Hvis du skal trekke frem minst ett høydepunkt så langt: Hva har vært det viktigste for din virksomhet det siste halvåret?

Det har vært mange høydepunkter. På toppen ruver kanskje demonstrasjonsprosjektet vårt i Oslo. Her viste vi frem verdens første anleggsplass drevet på hydrogen.

Flere enn 200 «hydrogen-hoder» fra noe over 60 bedrifter og organisasjoner, besøkte oss og nøt hydrogenbaserte vafler (fra egen hemmelig oppskrift) og forhåpentligvis en interessant demonstrasjon av energistasjonen (hydrogen brenselcelle generator) vår.

Ingebjørg fra NHF uttalte «beste dagen på jobben noensinne» mellom munnfullene. Da vet vi at det er suksess!

Nå blir det utslippsfri byggeplass med hydrogen i Oslo

Et annet er innsending av patentsøknaden vår som omfatter katalytisk forbrenning av hydrogen for ulike termiske behov.

Nå bygger vi vår prototype nummer to som skal bli vår varmesentral - og til høsten skal den ut i et liknende demonstrasjonsprosjekt!

Hydrogenets rolle som energibærer til termiske behov, mener jeg er fullstendig underkommunisert. I EU’s energi-strategi antas det at 61% av hydrogenet som vil trenges, vil bli benyttet i prosessindustri. Her benyttes nesten 70% av forbrukt energi til termiske behov/ varmebehov.

I dag er nesten alt dette fossilt - fra kull, olje og gass. Jeg har stor tro på dette markedet og NAPOP skal virkelig sette et godt synlig (grønt) avtrykk her!

Så sist, men absolutt ikke minst: Vi er endelig i gang med etableringen av Norges første (!) solpark som kombinerer solceller og jordbruk der den elektriske sol-produserte energien skal benyttes til hydrogen-produksjon. Med sine 2,3 MW er den for øyeblikket også Norges største!

Dette prosjektet bygges på et landbruksareal og kan kanskje synes kontroversielt. Imidlertid er vi opptatt av bærekraftig sirkulær ressursdisponering og tar spørsmål rundt slike areal-disposjoner på største alvor.

I prosjektet inngår blant annet i en doktorgradsavhandling (IFE) som skal arbeide med «deployment of sustainable PV systems including agrivoltaicss and ecovoltaics». Her tror jeg det kommer til å skje en masse spennende ting! Vi har forresten to andre solparker i tilsvarende prosess i samme kommune.

#2. Sommerferien går fort. Hva ser du mest frem til det neste halvåret?

Vi skal etablere et produksjonsselskap for hydrogen som skal utvikle sol og hydrogenproduksjon. Barnet har fått navnet VIRIDI H2!

Her skal det satses på regionalt produsert hydrogen på østlandet til å begynne med. Det betyr kortreist hydrogen - først og fremst for å sikre tilgjengelighet av hydrogen til våre kunder som benytter produktene våre.

NAPOP er også med i CleanCon - et EU-prosjekt som skal fremme nullutslippsløsninger i bygge- og anleggssektoren. I CleanCon inngår demonstrasjons-fasen av varmesentralen vi utvikler.

Vi har forresten også nettopp fått en kontrakt om leveranse av elektrisk energi til et stort veiprosjekt i innlandet! Her skal vi «konvertere» rundt 7500 kg hydrogen til 130.000 kWh «mobil» elektrisk energi. Selv om dette prosjektet ikke kommer gang før tidlig i 2024 - er det mye integrasjonsarbeidet som skal gjennomføres.

Det er mitt inntrykk at mange aktører i industrien generelt - etterhvert kommer nærmere forståelsen av at hydrogen er en del av løsningen. Her er det bare å brette opp ermene!

#3. Det har vært mye snakk om differansekontrakter, og det meste tyder på at vi nærmer oss en avklaring - med virkning fra 2024. Hva vil det eventuelt si for din virksomhet, og er det andre tiltak du ønsker å trekke frem?

Dette er et operativt virkemiddel og det er superviktig.

Forslag til investeringsbeslutninger om hydrogenproduksjon - som ligger i diverse skuffer i hele landet - vil da kunne tas opp med et håp om signering.

Vår største flaskehals er pålitelig tilgang på hydrogen til en forutsigbar pris. Innføring av differansekontrakter vi løfte oss langt inn på rette banehalvdel - og gjøre hydrogen til en vinner - raskere.

Forutsatt selvfølgelig at de utformes på en måte som møter intensjonene - at sluttbruker ikke belastes utover kostnadene ved konvensjonelt drivstoff.

Her er det flere fasetter som må vurderes - hydrogenets vei til markedene er litt annerledes enn for fossilene. Det må det tas høyde for!

#4. I fjor var det høye strømpriser, i år har vi lav kronekurs. Har det påvirket dere så langt?

NAPOP er vel en av veldig (veldig) få aktører i hydrogen-sfæren som kjøper, transporterer, lagrer og bruker hydrogen.

Vi hadde tilbud om anskaffelse av hydrogen levert Oslo til under 100 kroner per kg rett før Russlands tragiske og håpløse invasjon av Ukraina. Effekten av denne sammen med strømpriser har hatt katastrofale konsekvenser for hydrogen tilgjengelighet så vel som til prisen.

Konsekvensene av dette er at tilgang på hydrogen har blitt enda vanskeligere i perioder - eksempelvis kuttet vår produksjons-partner i Sverige sin produksjon grunnet ekstremt høye og uoversiktlige strømpriser.

Vi har opplevd å bli tilbudt hydrogen til priser på over 700 kroner per kg.

Behovet for sikker og pålitelig tilgang på hydrogen til en forutsigbar akseptabel kost er derfor drivere for vår VIRIDI H2 satsing!

#5. Sommerferien nærmer seg, og med tidenes svakeste kronekurs blir utenlandsferien dyr. Hvor tilbringer du årets sommerferie?

Her må det jobbes! Ferie kombineres med pensjon (om en dekade eller to)!!

Kanskje får vi inn noen langhelger. For min del tilbringes de gjerne et eller annet sted langs Irlands flotte kyst.

#6. Hvis du får kollegaer på besøk i sommer: Hva vil stå på menyen?

Her bør jeg vel si vafler stekt med hydrogen-produsert strøm. Selv om de er gode - så kan det bli litt ensformig.

Det er imidlertid ingenting som slår pannestekt selvfisket fjellørret. Fortsetter det varme været - kan vi kanskje også servere multekrem til dessert før sommeren er helt over!

Trykk her for å se alle deltagerne i vår #Sommerspalte 2023

PS: Også fjorårets sommerspalte var populær, du finner alle deltagerne fra 2022 her!

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.