Hydrogenfolk Industri
Per Christian Eriksen er leder av Hydro Havrand. Foto: Privat

 

#Sommerspalte 2023:

— Vi smelter aluminium med grønt hydrogen – helt utslippsfritt

Og vi er først i verden med å selge det til kunder, sier Per Christian Eriksen fra Hydro Havrand i dagens sommerspalte.

#1. Vi er nå halvveis i 2023: Hvis du skal trekke frem minst ett høydepunkt så langt: Hva har vært det viktigste for din virksomhet det siste halvåret?

Vår største milepæl i år var å gjennomføre verdens første fullskala industriell test hvor vi smeltet aluminium med grønt hydrogen og viste at vi kan omsmelte aluminium helt utslippsfritt!

Hydrogen har vært testet for smelting av aluminiums før, men bare i laboratorier. På Hydros verk i Navarra, beviste vi for første gang at hydrogen kan brukes trygt og gi samme metalkvalitet som smelting med naturgass. Dette hjelper oss til å redusere utslipp av CO2 i aluminiums produksjon og ikke minst i resirkulering av aluminium, for å ta oss mot null utslipp i aluminiumsproduksjonen.

Hydro har satt verdensrekord med grønt hydrogen

Det er et stort gjennombrudd for byttet fra naturgass til grønt hydrogen i aluminiumsproduksjonen – og i andre høytemperaturprosesser i industrien. Fordi hydrogen er en gass som oppfører seg annerledes enn naturgass, har ikke det vært gitt. Både fra et sikkerhets og et metalkvalitets perspektiv. For første gang i verden har vi produsert aluminium smeltet med hydrogen, som kan selges til kunder.

#2. Sommerferien går fort. Hva ser du mest frem til det neste halvåret?

Jeg ser aller mest frem til å nå nye milepæler i prosjektene våre. Men også til å forhåpentlig få avklart de siste detaljene i rammevilkårene for grønt hydrogen i viktige markeder for oss, som USA, EU og Norge. Selv om jeg frykter at vi ikke vil få klarhet i spørsmålet om differansekontrakter for hydrogen i Norge helt med en gang.

Det haster å få på plass disse løsningene – for å få prosjekter over terskelen for investeringsbeslutninger. Nå skjer det mye godt arbeid, så vi har håp!

#3. Det har vært mye snakk om differansekontrakter, og det meste tyder på at vi nærmer oss en avklaring denne høsten - med virkning fra 2024. Hva vil det eventuelt si for din virksomhet, og er det andre tiltak du ønsker å trekke frem?

Differansekontrakter er viktig for å få tatt investeringsbeslutninger i en overgangsperiode, der vi ser at kostnadsgapet mellom det fossile alternativet som er i bruk i dag og grønt hydrogen er for stort til at kundene kan bytte. Det er avgjørende for å få kick-startet markedet frem til kostnadskurvene faller.

I tillegg til differansekontrakter er det viktig med tilgang på kompetitiv fornybar kraft og investeringsstøtte ikke bare for innovasjon men også for å skalere teknologier. Det siste er en stor svakhet ved dagens støtteordninger.

Nå skal Hydro Havrand og H2 Green Steel samarbeide om storskala produksjonsanlegg

4. I fjor var det høye strømpriser, i år har vi lav kronekurs. Har det påvirket dere så langt?

Vi opererer i et nytt marked i vekst, og det er mange eksterne faktorer som påvirker oss. Så langt har ingen av våre prosjekter blitt forsinket som følge av kronekursen men disse faktorene setter ytterligere press på fremdriften til en ny industri.

#5. Sommerferien nærmer seg, og med tidenes svakeste kronekurs blir utenlandsferien dyr. Hvor tilbringer du årets sommerferie?

I år blir det norgesferie med kyst, båt og bading som vanlig. Lite som kan måle seg med norsk sommer på det beste så vi krysser fingrene.

#6. Hvis du får kollegaer på besøk i sommer: Hva vil stå på menyen?

Sjømat er alltid en vinner på varme lange sommerkvelder.

Trykk her for å se ALLE deltagerne i vår #Sommerspalte 2023

PS: Også fjorårets sommerspalte var populær, du finner alle deltagerne fra 2022 her!

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.