Hydrogenfolk Industri
Ronny Haufe fra CCB Energy foran H2 Productions hydrogenanlegg i Energiparken. Foto: Privat

#Sommerspalte 2023:

— Nå ser jeg frem til den offisielle åpningen

Åpningen av verdens første hydrogenanlegg med integrert karbonfangst nærmer seg med stormskritt. Det påvirker også ferien til sjefen selv.

#1. Vi er nå halvveis i 2023: Hvis du skal trekke frem minst ett høydepunkt så langt: Hva har vært det viktigste for din virksomhet det siste halvåret?

Å motta fysisk hydrogen pilotanlegg fra ZEG i Energiparken har vært det viktigste. Foruten dette har det vært å delta aktivt og sette søkelyset på hvor viktig det er å tenke tilstrekkelig bredt når det gjelder tiltak som må til for å gi klimaeffekt.

Verdens første hydrogenanlegg med integrert karbonfangst har fått klarsignal!

#2. Sommerferien går fort. Hva ser du mest frem til det neste halvåret?

Sommerferien går nok med til å følge opp installasjon og sammenkobling av det nye anlegget samt administrative oppgaver som naturlig følger av dette. Så ferien blir gjerne satt noe til side for min del.

Jeg ser frem til den offisielle åpning av anlegget, og at forsikringsselskap i Norge og utland tar inn over seg at også de må være moden til grønn næring som også innebærer ulike energibærere i fremtiden. At vi alle interessenter kan dra i samme retning (næring, befolkning, politikere, grunneiere mm ).

ZEG Power henter 200 millioner kroner!

#3. Det har vært mye snakk om differansekontrakter, og det meste tyder på at vi nærmer oss en avklaring denne høsten - med virkning fra 2024. Hva vil det eventuelt si for din virksomhet, og er det andre tiltak du ønsker å trekke frem?

H2 Production har tatt på seg utfordring som ble rettet fra norske myndigheter ift å ta nødvendig steg for blant annet fremskaffe nye og utslippsfrie energibærere.

Dessverre har en ikke i tilsvarende grad bistått at brukere og marked har blitt etablert.

Det betyr at for first runnere / tidlige startere så må en ha støtteordninger som kan ta ned den risiko og belastning som nødvendigvis vil måtte komme i påvente at marked etableres. IRA avtalen i USA fremstår som forutsigbar, administrativt enkel og tydelig. Norge er litt på hælene i denne sammenheng, dessverre.

Bruker grønt hydrogen til å gi landstrøm

#4. I fjor var det høye strømpriser, i år har vi lav kronekurs. Har det påvirket dere så langt?

Vi har ikke igangsatt vårt pilotanlegg enda og har vel forhåpninger at strømprisene ikke blir tilsvarende som i fjor.

Kronekursen påvirker selvsagt på alt av kjøp som gjøres av produkter og tjenester som kjøpes i utlandet. Her har det påvirket prosjektkostnader i fasene som har vært.

#5. Sommerferien nærmer seg, og med tidenes svakeste kronekurs blir utenlandsferien dyr. Hvor tilbringer du årets sommerferie?

Som sagt blir mye av selve sommeren til jobb og etablering av det nye anlegget, men jeg har som mål å ta ut noe ferie i forbindelse med min deltagelse i EM for friidrett for veteraner i Italia.

Ronny Haufe i aksjon: Foto: Olli Leino

 

Først deltagelse i 10 kamp (rolls royce i friidrett) og så rett på ferietur, og det må jo være både en drøm og et godt opplegg for noen og enhver?

#6. Hvis du får kollegaer på besøk i sommer: Hva vil stå på menyen?

Grillmat med tilbehør eller rett og slett skalldyr fra havet.

Trykk her for å se alle deltagerne i vår #Sommerspalte 2023

PS: Også fjorårets sommerspalte var populær, du finner alle deltagerne fra 2022 her!

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

– Hydrogen kan bli Skandinavias nye olje

Maria Hagelberg, KLM-AIRFRANCE
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.