Hydrogenfolk Maritimt
I dagens sommerspalte av Hydrogenfolk møter du Eirik Malterud  – som er fersk CEO i Hyrex.

#Sommerspalte 2023:

— Protobåten har fått ny motor

Og vi jobber med flere potensielle store kunder, deriblant en intensjonsavtale med Redningsselskapet, sier Eirik Malterud fra Hyrex.

#1. Vi er nå halvveis i 2023: Hvis du skal trekke frem minst ett høydepunkt så langt: Hva har vært det viktigste for din virksomhet det siste halvåret?

Vi har hatt en travel første halvdel av året, der vi har fullført vår prototypbåt – HYREX28 – med en ny motor fra RAD Propultions. Vi har også jobbet med flere potensielle store kunder, deriblant en intensjonsavtale med Redningsselskapet.

I tillegg har antall ansatte i firmaet økt, og jeg er en av de nyansatte – så her er det nok å sette seg inn i.

Fremtidens båt er like lekker som den er behagelig

#2. Sommerferien går fort. Hva ser du mest frem til det neste halvåret?

Som ny i firmaet ser jeg virkelig frem til å komme skikkelig i gang etter sommeren i dette utrolig spennende selskapet, sammen med engasjerte og dyktige mennesker.

Vi har flere viktige arrangementer gjennom høsten, og gleder oss blant annet stort til å delta på Arendalsuka.

#3. Det har vært mye snakk om differansekontrakter, og det meste tyder på at vi nærmer oss en avklaring denne høsten - med virkning fra 2024. Hva vil det eventuelt si for din virksomhet, og er det andre tiltak du ønsker å trekke frem?

Hydrogenindustrien er en industri i sin spede begynnelse, derfor er teknologien for øyeblikket dyr og relativt ineffektiv. Vi ser kontinuerlig fremskritt innen feltet og jeg er overbevist om at dette er veien å gå.

For å drive denne industrien fremover og kunne oppfylle fremtidens mål for den grønne omstillingen, må regjeringen stimulere til endringen.

Uten dette tror jeg ikke fremskrittene i industrien vil skje så raskt som nødvendig, da evnen til å betale ekstra for overgang til ren energi ikke er til stede. Til syvende og sist vil forbrukeren måtte betale regningen, og forbrukerøkonomien er ikke klar for dette.

Jeg mener at regjeringen ikke bare bør se på oppfyllelsen av kravene for den grønne omstillingen, men også se på dette som en mulighet til å bygge opp en sterk hydrogenindustri i Norge.

Det inkluderer ikke bare produksjon av hydrogen, men også teknologi fra produksjon til bruk av hydrogen som en energikilde i biler, skip og industri, noe som potensielt kan bli den nye "oljen" for Norge.

#4. I fjor var det høye strømpriser, i år har vi lav kronekurs. Har det påvirket dere så langt?

Den norske valutaen har sunket i verdi mot alle valutaer, og som et eksempel er EURO omtrent 20% dyrere enn på samme tid i fjor.

Vi kjøper alle våre høyverdige komponenter fra utlandet, og vi må vurdere hvordan vi skal håndtere dette ved å få til bedre innkjøpsavtaler eller på andre måter redusere effekten av den svake krona.

#5. Sommerferien nærmer seg, og med tidenes svakeste kronekurs blir utenlandsferien dyr. Hvor tilbringer du årets sommerferie?

Jeg bruker å si vi er «klimaflyktninger».

Norske somre kan være både supre og mindre bra, det er vel ikke noe bedre enn en flott norsk sommerdag, men de er ofte ustabile og uforutsigbare. Derfor tok vi en avgjørelse for mange år siden med et ønske om en forutsigbar sommer med sol og varme.

Så i stedet for en hytte på Sørlandet ble det et feriested i Spania, hvor vi slapper av og lader batteriene i løpet av sommeren.

#6. Hvis du får kollegaer på besøk i sommer: Hva vil stå på menyen?

Når vi får besøk om sommeren, fyrer jeg opp grillen og så blir det "grill-tapas" bord med forskjellig kjøtt og salater – så noe for enhver smak – sammen med godt drikke.

Trykk her for å se alle deltagerne i vår #Sommerspalte 2023

PS: Også fjorårets sommerspalte var populær, du finner alle deltagerne fra 2022 her!

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

Oslo og Akershus viser hvorfor bompenger er smart klimapolitikk

Ingvild Kilen Rørholt, Miljøstiftelsen ZERO
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.