Hydrogenfolk

 

Zohreh Jalili, NTE AS
Zohreh Jalili, NTE AS

— Jeg gleder meg til verdens første hydrogendrevne arbeidsbåt settes i drift

I dagens spalte av Hydrogenfolk møter du Zohreh Jalili fra NTE.

Hva har vært det viktigste for hydrogenbransjen og din virksomhet det siste halvåret?

NTE begynte å satse på hydrogen for nesten 3 år siden. Fra da og frem til nå har det skjedd mye både internt i NTE og i verden om hydrogen. Med vår 100 år lange historie og kompetanse innen kraftutbygging i fornybar energi var det på tide for NTE å legge til rette for å akselere jobben mot det grønne skiftet i samfunnet, særlig mot maritimsektoren.

Vi er i gjenomføringsfasen i et pilotprosjekt som dekker hele hydrogen-verdikjeden. Det innebærer at hydrogen skal brukes som drivstoff i en hydrogendrevet servicebåt i havbruksnæringen i Rørvik.

Vi er ferdige med FAT (factory acceptance test) av noen komponenter og holder nå på med PLS-utvikling av anlegget.

Og hva tror du blir det viktigste for dere det neste halvåret?

Vi skal igangsette utbygging av anlegget i sommer, og ser fram til at verdens første hydrogendrevne arbeidsbåt skal settes i drift i Rørvik mot slutten av året.

Slik skal NTE Energi og H2 Marine gjøre maritimt hydrogen konkurransedyktig

Hydrogenanlegget skal produsere de første kiloene av hydrogenet ved elektrolyse rett før jul. Dette er et stor steg for NTE, våre samarbeidpartnere, lokaleaktørene og sluttkunden og vil gi en utslippsfri løsning i maritimsektoren med lengre rekkevidde sammenlignet med et rent batteridrevet alternativ i oppdrettsnæringen.

Det skjer også mye rundt vårt oppskaleringsprosjekt senere i år: Vi jobber samen med våre partnere med grunnlaget for investeringsbeslutning for en stor hydrogenfabrikk i samme område. Prosjektet var blant de 5 hydrogenprosjektene som fikk Enova-støtte i fjor for maritimsektoren.

Hvordan reiser du til og fra jobb?

Jeg er veldig heldig som bor i nærheten av jobben min. Jeg går til jobb hver dag og det er bra å få frisk luft tidlig om morgenen før en travel dag med spennende arbeidsoppgaver.

Du blir utpekt til Enova-sjef for en dag: Hvilket område, felt eller bransje vil du tildele Enova-midler?

Det er ingen tvil om at hydrogen nå spiller en viktig rolle i fremtidens energisystem for å nå klimamålene og et utslippsfritt samfunn. Enova har vist stor interesse for å støtte hydrogenprosjekter og jobbe mot et grønt skifte de siste årene, spesielt med støtteordningen til Maritime Hydrogen Hub.

Som en som har jobbet med alle ledd av hydrogenverdikjeden, tror jeg at den siste mursteinen i hydrogenverdikjeden trenger mer oppmerksomhet for å koble alle kjedene sammen. Dette for å akselerere hydrogenmarkedet, med mer fokus på infrastruktur og sluttkunder.

Jeg ville derfor satt fokus på støtte til hydrogenfyllestasjon, bunkring og subsidiering mot sluttkunder. Det bør også være en plan for differansekontrakter for hydrogen.

Vi har sett noen tilsvarende tiltak i USA som Inflation Reduction Act, som er gunstig for videre grønn utvikling. Det ser ut til at hydrogenindustrien har lovende dager i vente.

Hvordan ser din drømmehelg ut?

Familietid! Jeg liker å tilbringe tid med mine små jenter på 4 år og 8 måneder. av og til maler jeg på lerret og tar en time-out i livet med å lage et kunstverk, ta en kort tur i skogen eller byen med familie/venner. Da føler jeg meg uthvilt og klar for uken som venter.

TRYKK FOR Å SE FLERE DELTAGERE I HYDROGENFOLK!

 

 

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

Oslo og Akershus viser hvorfor bompenger er smart klimapolitikk

Ingvild Kilen Rørholt, Miljøstiftelsen ZERO
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.