Hydrogenfolk
I dagens sommerspalte møter du Arne Åkerlund fra Westgass. Foto: Privat

#Sommerspalte 2023:

— Å få satt den signaturen var et stort høydepunkt

I tillegg er det veldig kjekt å merke hvordan markedet for hydrogen nå er i endring, sier Arne Åkerlund fra Westgass.

#1. Vi er nå halvveis i 2023: Hvis du skal trekke frem minst ett høydepunkt så langt: Hva har vært det viktigste for din virksomhet det siste halvåret?

Det har skjedd veldig mye hos oss det siste halvåret. En god del av dette må vi vente litt med å snakke om i avisa, men det er jo klart at det var et stort høydepunkt å få satt signaturen på Quantron-avtalen i vår. Den hadde vi jobbet lenge med.

Dette bør du vite om avtalen mellom Quantron og Westgass Hydrogen

For meg personlig, var det også et stort høydepunkt å få prøvekjøre den hydrogendrevne trekkvognen til Quantron og dermed kunne sette «Norges første til å kjøre hydrogen-trekkvogn» på CV-en.

Et annet etterlengtet høydepunkt var å signere en langsiktig rammeavtale for kjøp av hydrogen fra HYDS. På grunnlag av den har vi allerede plassert en av våre konteinere på Stord for å fylle rent hydrogen på tanken. Det skal bli mange turer til Stord og etter hvert også til Egersund.

Westgass Hydrogen og HYDS har blitt enige

Det er også veldig kjekt å merke hvordan markedet for hydrogen nå er i endring. Vi merker en helt annen interesse nå, enn for bare 8-10 måneder siden. Vi har allikevel fortsatt arbeid foran oss – blant annet med å få de offentlige byggherrene til å forstå at de ikke trenger å vente til i morgen med å dra til på miljøkrav i anbud, samt å bevilge pengene som skal til for kutte utslipp i henhold til Paris-avtalen. Det finnes tusenvis av dieselaggregater som kan erstattes med brenselceller alt i dag!

Norges første messe drevet av rent hydrogen

#2. Sommerferien går fort. Hva ser du mest frem til det neste halvåret?

Neste halvår skal være halvåret hvor hydrogen-konteinerne våre skal begynne å rulle for fullt på veien.

Vi har konkrete prosjekter i pipeline, og jeg ser frem til å kunne reise rundt på anlegg og se at hydrogenet har overtatt arbeidsoppgavene til diverse dieselaggregater.

Vi skal også være klar til å levere hydrogen til de første lette hydrogendrevne lastebilene SR Group får levert fra Quantron i høst. Det blir en forsmak til de tunge lastebilene som kommer neste høst.

Hima Seafood går for hydrogenlastebiler

#3. Det har vært mye snakk om differansekontrakter, og det meste tyder på at vi nærmer oss en avklaring denne høsten - med virkning fra 2024. Hva vil det eventuelt si for din virksomhet, og er det andre tiltak støtteordninger du ønsker å trekke frem?

Vi har før vist at Westgass våger der andre venter, så vi har ikke tenkt å la oss stoppe av mangelfulle støtteordninger.

Det vi er aller mest opptatt av, er at det skal være enkelt for kunden å gå fra diesel til hydrogen. Det er dette vi bruker tiden vår på, og så blir støtteordninger en kjærkommen bonus.

Nå må ingen misforstå: – Det er klart at det er store barrierer for overgang til hydrogen. Pris er en av disse, så produksjonsstøtte er helt på sin plass.

Det er også et stort behov for felles standarder og at flere våger å ta litt risiko, både på produksjons og avtakssiden. Derfor håper vi at regjeringen i neste års statsbudsjett følger opp de anbefalingene som ble gitt i rapporten fra Olje- og energidepartementet. Det løser ikke opp alle propper i systemet, men det vil være et tydelig signal.

#4. I fjor var det høye strømpriser, i år har vi lav kronekurs. Har det påvirket dere så langt?

Jeg er faktisk ikke sikker på om det har påvirket oss så mye ennå, men det er jo klart at alt som påvirker priser på sluttproduktet vårt negativt, gjør det vanskeligere å få fart på markedet.

Det verste er egentlig uforutsigbarheten det medfører.

Da vi startet, hadde vi en pris per levert kg hydrogen eller kWt som var endel lavere enn i dag og som hadde en forventet utvikling i årene som kommer.

Nå er det så store sprik og svingninger i kostnader, at det blir vanskelig å være konkret overfor kundene. Det er jo klart at det er negativt når det gjelde å gjøre hydrogen til et enkelt valg for kunden.

#5. Sommerferien nærmer seg, og med tidenes svakeste kronekurs blir utenlandsferien dyr. Hvor tilbringer du årets sommerferie?

Det kjedelige svaret er vel at ferien blir kort. Aller helst kunne jeg tenkt meg å ta med familien og spise hos Frantzén i Stockholm, men det får bli når hydrogen-ballen har begynt å rulle skikkelig.

Jeg har vel faktisk lovet å ta med hele gjengen hos Westgass dit den dagen vi er der.

Litt ferie blir det allikevel tid til, og da skal tiden tilbringes sammen med familien her hjemme i Norge. I tillegg er jeg ganske flink til å kose meg i hverdagen, og skal nok passe på at det blir tid til litt spontane sprell nå og da. Og så har jeg jo årskort i Kongeparken for meg og hele familien. Hva mer kan man ønske seg?

6. Hvis du får kollegaer på besøk i sommer: Hva vil stå på menyen?

Jeg hadde nok fyrt opp grillen og servert en saftig picanha eller en tomahawk med godt tilbehør. Akkurat nå har det kommet en ny rapport som sier at det hverken er godt for miljøet eller for magen, men jeg har ikke noe imot å være litt politisk ukorrekt, så jeg holder meg til den menyen.

Jeg syns at de norske bøndene får alt for mye motbør i forhold til klimautslipp, og holder med dem i at klimaet her i landet tilsier at det skal produseres mye gress, og at dette gjør norsk rødt kjøtt mye bedre enn sitt rykte. Vi får heller sørge for at de kan kutte på utslippene med å levere hydrogen til traktoren.

Trykk her for å se alle deltagerne i vår #Sommerspalte 2023

PS: Også fjorårets sommerspalte var populær, du finner alle deltagerne fra 2022 her!

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.